Toerclub Stompwijk

Na zoveel mooie zonnige dagen valt het even tegen als de lucht grijs en somber is. Het heeft iets geregend maar de voorspellingen beloven dat het droog blijft. Er staan veel fietsers (± 60) klaar bij de sporthal en we gaan weer eens met zijn allen naar dezelfde koffietent, naar IJs de Jong in Weteringbrug.

Met acht deelnemers, vijf heren en drie dames, vertrok de B zondagmorgen voor een tochtje van 75 kilometer naar Weteringbrug. Het blijft een uitdaging om de bestemming te bereiken via een andere route. Deze morgen kozen voor een route via de Weipoort, de nieuwe fietsbrug over de Oude Rijn in Leiderdorp, door een recreatiegebied in aanleg tussen het water van “De Does” en de A4. De kleuren van Toerclub Stompwijk waren in dit gebied nog nooit eerder gesignaleerd. De tocht ging verder door Oud Ade, Rijpwetering en Nieuwe Wetering. Even voor tien uur arriveerden we als eerste groep op ons koffieadres. Nadat we de koffie hadden genuttigd en de nodige sterke verhalen waren verteld vertrokken we voor de tweede helft. Ook voor dit deel kozen we voor een alternatieve route. Via Vriezekoop, Bilderdam en Papenveer fietsten we over de golfbaan van golfclub Zegersloot naar de hefbrug bij Alphen aan de Rijn. Op de baan waren velen golfers actief. Fietsen tussen deze sporters is toch heel apart. Nu bel je niet maar vraag je heel beleefd “meneer Luiten mogen we even langs”. Het passeren van de hefbrug in Alpen aan de Rijn is als het autorijden op een groot verkeersplein. Na passeren van vier fietstunnels en drie bruggen, een traject van 1.000 meter, ben je hemelsbreed nog maar enkele honderden meters verder. De tocht ging verder door Hazerswoude en Benthuizen naar Stompwijk. Met 74 kilometer op de teller kwamen we klokslag 12 uur in Stompwijk aan. Na drie zondagen met veel regen hebben we deze morgen kunnen genieten van het mooie weer.

Jaap de Jong

Wij zijn met 3 mannen en 12 vrouwen en gaan achter de kopmannen aan naar Zoeterwoude, Leiden en Leiderdorp. De C2 komen we regelmatig tegen. We nemen dan de mooie landelijke paadjes Ruige- en Mattekade. Als het zo vroeg is dan is het lekker rustig op de weg en kan je goed om je heen kijken. Dit seizoen kwam het er nog niet van om de Wijde Aa langs te gaan, dus nu doen we het wel. Via Woubrugge, daar even een drinkpauze ingelast en neemt iemand even de gelegenheid om de geit te verzetten, gaat het naar Rijnsaterwoude en Leimuiden. Het tempo bij de mannen zit er goed in en er wordt gevraagd of het iets rustiger kan! Om niet teveel kilometers te maken nemen we het pontje naar Oude Wetering. Daar gaat natuurlijk net de brug omhoog als wij er aan komen. Met 34 km. komen we bij de koffietent aan. Helaas geen terras daar, maar alleen de groep van Fried (5) zit er binnen, dus na veel herrie van het schuiven met tafels en stoelen kan de koffie opgenomen worden. Daarna nemen ook de A-groepen plaats. De eigenaar heeft alles onder controle en ook het 2e bakkie komt vlot. Ook voor de terugweg nemen we dezelfde brug, en ja hoor, weer gaat de brug omhoog! Nu rijden we de route veelal tegengesteld als gebruikelijk, langs de Ringvaart naar Nieuwe Wetering, Rijpwetering en Leiderdorp. Daar weet Ria v.d. Hoeven een pas geopend mooi fietspad aan de andere kant van de rijksweg, wat uiteindelijk uit komt bij de Rijndijk. Door het industriegebied De Grote polder naar het Molenpad en over het Watertje waar Ria afhaakt. Even is het verwarrend wat de rest doet, maar de meeste rijden via de Zwetkade naar Stompwijk omdat de Zuidbuurt nog niet klaar is en er veel rijplaten liggen. Na bijna 60 km. zit deze mooie tocht er weer op. Ook wat de temperatuur en het weer (weinig wind) betreft hebben we een goede rit gehad.

Annie van Rijn

Met 5 fietsers vertrok de C2 op deze mooie fietsochtend. Door Zoeterwoude-Dorp heen naar Leiden. Op de Hoge Rijndijk zette ’n man zijn fiets neer en al omdraaiend wilde hij gelijk het fietspad oversteken. Na ’n grote brul van ons bleef hij stokstijf stil staan. Gelukkig maar. Tja, het is altijd opletten geblazen. Via de Singels en langs de Haarlemmertrekvaart kwamen wij in Warmond aan. Toen langs het spoor naar Buitenkaag en het laatste stukje van de heenreis ging langs de Ringvaart. Om precies 10.00 uur kwamen wij met 30 km aan bij koffietent IJs de Jong in Weteringbrug. Het was nog rustig en samen met de B-groep zaten wij aan de koffie. Toen was het wachten op de volgende groepen en IJs vroeg zich al af of die nog wel kwamen. En ja hoor, ’n paar minuten voor half 11 kwam de rest van de Toerclub binnen. IJs kon zijn borst nat maken. Wij hadden inmiddels afgerekend en vertrokken voor de terugreis. Via de Googermolenweg naar Nieuwe Wetering. Dwars door de polder naar Oud Ade en in Leiderdorp via de Hofdijklaan en Bospad naar de Stierenbrug. Langs de Vliet kwamen we nog 2 Stompwijkse fietsers tegen. Wij fietsten het laatste stukje van de route door het Cronesteijnpark en als toetje door De Hel naar Stompwijk. Met 56 km klokte ondergetekende even voor 12.00 uur af. ’n Prachtige fietsrit kunnen we weer bijschrijven.

Groetjes, Lia

Aanstaande zondag gaan alle groepen naar het Bergse Bos bij Rotterdam. We vertrekken weer om 8.30u vanaf het Klaverblad.