Natuurwerkdag, moestuin en inmaak

groene-tomaten-2Zaterdag 5 november was de jaarlijkse Natuurwerkdag waar iedereen bij verschillende projecten de handen uit de mouwen kon steken. Samen met Jacques van Herten van Midvliet TV ben ik op pad geweest en ben bij Kees en Anneke van Swieten op de boerderij geweest. Het project zat met 10 personen vol en met elkaar hebben zij tussen de buien door, 3 klussen aangepakt. Leuk om te zien, dat vooral mensen die de hele week op kantoor zitten het heerlijk vinden om lekker in de buitenlucht bezig te zijn en hier hun voldoening uithalen. Zoals gebruikelijk heeft Jacques alles weer prachtig in beeld gebracht. Zon verblindende luchten, waardoor het gras licht leek te geven en zware buien wisselden elkaar af. Kijk op de site Stompwijk.nl en geniet.

Ik kwam hier Carolien van Engelen tegen en zij geeft op haar beurt zaterdag 12 november van 11.00 tot 13.00 uur een workshop moestuin op biologische wijze. Sinds dit voorjaar hebben wij thuis er een stuk grond bij gekregen met de moestuin als doel. Zelf loop ik nog niet zo warm, maar dat komt meer door mijn lijf dan het doel op zich. De workshop wordt gegeven in de nabijheid van ‘Klein Giethoorn’ in Hazerswoude vlakbij de molen. Dat op zich is al een feestje, als ik daar als kool in een volgend leven terug zou mogen komen, zou ik dolgelukkig zijn. Carolien heeft tip en antwoorden op al je vragen en je mag een plant uitkiezen voor in je tuin of balkon. Dat impliceert dat je dus ook kunt moestuinen op een kleine oppervlakte. Kosten € 20,- en even aanmelden bij Carolien (blauwe.dolfijn@outlook.com). Onze moestuin zelf heeft dit jaar enorm veel pompoenen, de sierlijke die dus minder eetbaar zijn (1e groene-tomatentip van Carolien), courgettes en tomaten. Nu wil het dat deze te laat geplant zijn en dus nu nog behoorlijk groen zijn. Rood gaan ze echt niet meer worden, het geval wil dat je deze groene tomaten dus ook kan gebruiken. Ik heb er heerlijk chutney van gemaakt met suiker en veel azijn en geloof me, het was heerlijk. Nu staat de soep nog op het programma en als ik dan nog steeds tomaten over heb is de groene tomatenjam aan de beurt. Lekker toch dat lekkere gepruttel in de herfst.

Petra