De Zaak Menten

afbeelding1Gerechtigheid verjaart niet. Vanaf 23 november zendt omroep MAX een nieuwe dramaserie uit op NPO 2. Het drieluik De Zaak Menten is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van journalist Hans Knoop, die de waarheid achter de nog niet veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten probeert te achterhalen. Deze zaak zorgde in de jaren 70 voor veel reuring in zowel de media als de politiek.

Op dinsdag 15 november waren wij, Frans, Sjors, de ouders van Sander en ondergetekende, door Tim uitgenodigd om de speciale afbeelding2Menten viewing met cast en crew in Amsterdam bij te wonen. Wij zijn enorm trots op regisseur Tim die er werkelijk iets ‘verschrikkelijk‘ moois van heeft weten te maken! Het is voor Tim de eerste keer dat hij een waargebeurd verhaal heeft mogen verfilmen. En wat voor een verhaal! De opnames en de montage waren voor hem hele heftige periodes. Niet alleen Tim, maar de complete cast en crew heeft een meer dan uitzonderlijke prestatie neergezet. Na afloop waren de reacties overweldigend, het is zo mooi in beeld gebracht, bijna filmisch. Tim laat hiermee zien dat hij echt een alleskunner is, daar dit weer een heel ander genre is dan wat hij tot dus ver gemaakt heeft. Zelf vindt hij het, het beste wat hij gemaakt heeft en daar ben ik het ook helemaal mee eens.

afbeelding3Over de serie
In De Zaak Menten zien we hoe journalist Hans Knoop, hoofdredacteur van het aan De Telegraaf gelieerde weekblad Accent, langzaamaan persoonlijk betrokken raakt bij de jacht op de nog niet veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten. Pieter Menten leeft al jaren in zijn enorme villa in het Gooi als hij besluit een deel van zijn kunst te laten veilen. In De Telegraaf wordt hij naar aanleiding hiervan geïnterviewd over zijn kunstverzameling. De Israëlische journalist Chaviv Kanaan stuit op het interview via de Nederlandse correspondente dr. Henriëtte Boas. Kanaan beschuldigt Menten van de executie van Joden, onder wie veel van zijn familieleden, in de Poolse dorpen Podhorodce en Uricz. Kanaan komt via Boas in contact met Knoop en vertelt hem dat Menten in ’43 drie treinwagons vol gestolen schilderijen naar Nederland liet brengen; de zaak Menten is geboren. Knoop bijt zich vast in het verhaal, maar Menten geeft zich niet zomaar gewonnen.

afbeelding4Hans Knoop, 73 jaar, was met zijn vrouw Betty en dochter Lisette ook bij de viewing aanwezig. Hij vertelde mij dat hij bijzonder trots is op de manier waarop Tim zijn levenswerk in beeld heeft gebracht. Vanaf het begin af aan had hij er een heel goed gevoel over en is uiterst tevreden met het resultaat.

Jan Slagter: “Ik herinner mij nog goed wat de impact destijds was van de zaak Menten. Het is daarom erg belangrijk dat dit onderdeel van onze vaderlandse geschiedenis nooit wordt vergeten.”

Het scenario van De Zaak Menten is door Robert Jan Overeem en Jan Harm Dekker geschreven op basis van het door Knoop veertig jaar geleden geschreven boek over de zaak Menten. De regie is in handen van Tim Oliehoek.

afbeelding5Cast
o.a. Guy Clemens (Hans Knoop), Aus Greinadus sr. (Pieter Menten), Noortje Herlaar (Betty Knoop) en Carine Crutzen (Meta Menten). Voor de oplettende kijker: Frans, Sander en Marga hebben hele kleine figurantenrolletjes. Het is altijd erg leuk om een dag op de set bij te mogen wonen en als je dan ook in beeld komt, maakt het helemaal leuk. De zaak Menten wordt uitgezonden op woensdag 23 en 30 november en 7 december om 20.25 uur bij Omroep MAX op NPO 2.

Marga Stijnman