10 december Amnesty’s Schrijfmarathon … Doe je mee ?

Wat is dit eigenlijk? Voor degenen die dit niet weten, het schrijven van brieven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Met deze simpele maar doeltreffende actie is Amnesty 55 jaar geleden begonnen. Iedereen kan er aan meedoen en dat het werkt blijkt uit de resultaten.

Op 10 december, de internationale dag van de Rechten van de Mens, wordt er voor de vierde keer een schrijfmarathon georganiseerd, waarbij wereldwijd brieven worden geschreven aan autoriteiten die de mensenrechten aan hun laars lappen. Zo’n bombardement aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers mensen eerlijker te behandelen. Want niemand wil te boek staan als onderdrukker, folteraar of tiran.

In Nederland staan tijdens de schrijfmarathon 10 mensen centraal. Voor hen schrijven we de brieven aan de autoriteiten, dat kan een koning, president, minister of hoofd van de politie zijn. We vragen hen om snel maatregelen te nemen, een gewetensgevangene vrij te laten, daders van marteling te berechten of discriminatie te stoppen. En we schrijven ook groeten aan de slachtoffers van mensenrechtenschendingen zelf. Zij kunnen wel morele steun gebruiken, zodat ze weten dat ze niet vergeten zijn en dat er mensen over de hele wereld met hen meeleven en voor hen opkomen. Dat geeft hen hopelijk de kracht om vol te houden.

Iedereen kan meedoen, Joke v.d.Brink is in Stompwijk de organisator en probeert veel mensen te motiveren om mee te doen. Deze schrijfsessie is niet zoals gebruikelijk in de pastorie (zaterdag is deze gesloten), maar op Meerlaan 6 achter, ben je vanaf 10.30 welkom om met ons mee te schrijven.

postzegelVorig jaar werden er totaal 101.892 brieven verstuurd vanuit Nederland, dit jaar streven zij naar 150.000 brieven. Pen, papier en voorbeeldbrieven zijn aanwezig. De postzegels zijn gesponsord en de koffie staat klaar.

Ria Luiten