All Time Sax Quartet in het Dorpshuis

saxkwartetZondag 18 december speelt het All Time Sax Quartet in het Dorpshuis Stompwijk. Het kwartet bestaat uit vier saxofonisten die elkaar kennen van de dansorkesten en bigbands waarin ze regelmatig spelen. Ongeveer een jaar geleden besloten de vier een kwartet te vormen. Sindsdien is er veel gerepeteerd om een repertoire op te bouwen en een eigen stijl te vormen. Ook is er al een paar keer opgetreden. 18 december is de eerste keer dat het kwartet een volledig programma vult met eigen muziek.

Veel van de nummers zijn bekend van vroeger toen er nog geen hitparade bestond. Zo zijn er nummers van de gebroeders Gershwin die ontelbare liedjes schreven voor o.a. film en musical. Ook speelt het kwartet nummers van de beroemde Amerikaanse orkestleider Duke Ellington. Een van diens nummers heeft als titel: It don’t mean a thing if it ain’t got that swing. Daar zijn de leden van het All Time Sax Quartet het helemaal mee eens. Maar wat is swing? Dat is moeilijk in woorden uit te drukken. De speelstijl is begin vorige eeuw ontstaan en hoort bij de muziek van gekleurde Amerikanen. Muzikanten weten dat de noten moeten worden gespeeld als triolen i.p.v. recht, met nadruk op de tweede en vierde tel van de maat. Eenvoudiger gezegd voor niet-muzikanten is het muziek waar je niet stil bij kan blijven zitten.

Alle nummers zijn speciaal gearrangeerd voor een saxofoonkwartet. Daarbij is uitgegaan van het speciale geluid en de mogelijkheden van de vier soorten saxofoon: sopraan, alt, tenor en bariton. De sopraan speelt meestal de boventoon, terwijl de bariton zorgt voor het ritme. Bij de meeste nummers komen de vier saxofoons stuk voor stuk op de voorgrond maar is ook de heel bijzondere klank van het samenspel van de vier saxofoons te horen.

Omdat het de week voor kerstmis is staan er ook een paar kerstliedjes op het programma. Vanzelfsprekend krijgen die ook een behandeling in swingstijl.

Het All Time Sax Quartet bestaat uit:

Peter Pronk:                           sopraan-, alt-, tenorsax

Cor Rieken:                             sopraan-, alt-, tenorsax

Aad Vincenten:                    sopraan-, altsax

Piet Noordzij:                       baritonsax

Dit optreden wordt mede door het Oranje Fonds mogelijk gemaakt.