(Oud) Stompwijkers verhuizen

mevr hoogeveenMaandenlang hebben de bewoners van het verzorgingscentrum Emmaus de bouw van het nieuwe Emmaus op de voet kunnen volgen. En nu was het moment daar, de grote verhuizing ging plaatsvinden.  In het nieuwe Emmaus zal de gebruikelijke vorm van zorg verlenen worden verlaten voor een nieuwe vorm van zorgverlening. Er is gekozen voor kleinschalig wonen. Dit houdt in dat er kleine woongroepen worden geformeerd met een eigen keuken, woonkamer en zithoek. In deze groep zal zoveel als mogelijk de bekende dagelijkse structuur van thuis worden gehanteerd. Zo wordt met de bewoners gekookt waarbij zij kunnen helpen met b.v. aardappels schillen, groente schoon maken enz. Ook de was zal door hen zelf worden gedaan en het is mogelijk mee te helpen om de was op te vouwen.emmaus De bewoners hebben in het nieuwe Emmaus geen appartement met keuken meer maar een zit- slaapkamer omdat het de bedoeling is dat zij vooral veel in de huiskamer zullen zijn en de maaltijden gezamenlijk gebruiken. Het blijft nog steeds mogelijk om de maaltijd in het restaurant te gebruiken wat ook door een aantal bewoners wordt gedaan. In totaal zijn er vier woongroepen van tien personen. Wij mantelzorgers hopen dat er nog een originele naam voor de huiskamers wordt bedacht.

huiskamerNiet alle bewoners van het oude Emmaus zijn over gegaan naar kleinschalig wonen. Sommigen hebben gekozen voor een zelfstandig huurappartement waar de thuiszorg de zorg zal verlenen. Deze bewoners zijn als eerste verhuisd. Vorige week maandag gingen de eerste vier bewoners over. Dinsdag en woensdag nog eens twee keer vier en donderdag was het de 1e dag voor de eerste 20 bewoners van kleinschalig oud emmauswonenDe Oud Stompwijkers mw. Suijten, mw. Lelieveld, mw van der Helm, dhr. Boon en mijn moeder mw. Hoogeveen, zijn allemaal donderdag verhuisd en wonen nu bij elkaar in dezelfde huiskamer. Mw de Groot, mw. Kerkvliet en mw. Janson zijn ook donderdag verhuisd en wonen ook bij elkaar in een andere huiskamer. Op vrijdag zijn de laatste 20 bewoners verhuisd. Toen was het de beurt aan mw. Disseldorp en mw. Develing.

geert en greetDe dag begon voor sommigen een stuk eerder dan gewend, om gezamenlijk in het restaurant de maaltijd te gebruiken. Het was toen al een drukte van belang. Vele verhuizers liepen heen en weer. Vele vrijwilligers maakten het mogelijk dat alle bewoners de gehele week aan allerlei activiteiten mee konden doen. Zeker wanneer het hun beurt was om te verhuizen. Immers dan konden zij niet op het eigen appartement terecht. Er kwam een spreker vertellen over oud Zoeterwoude. Er werd een film gedraaid en een andere dag was er bingo. Gedichten werden voorgelezen, er was een spelmiddag enz. Van iedere bewoner waren er ook één of twee mantelzorgers aanwezig om de verhuizing van hun moeder of vader te begeleiden. Alles werd door de verhuizers ingepakt en zodra duidelijk was wat er allemaal mee moest, vertrokken de mantelzorgers naar de overkant om daar de spulletjes weer een nieuw plekje te geven in de zit-slaapkamers. Om half drie togen de mantelzorgers naar hun moeder-vader om ze mee te nemen naar boonhun nieuwe kamer. Daarna was er voor iedereen een heerlijk kopje koffie met gebak om te vieren dat de verhuizing achter de rug was. Inmiddels zijn wij een aantal dagen verder en zijn de bewoners aan het wennen aan hun nieuwe omgeving. Voor de een gaat dat natuurlijk wat sneller dan voor de ander. De huiskamers zijn prachtig ingericht en komen allemaal uit op een schitterend gezamenlijk dakterras. Ik hoop dat ze zich snel op hun gemak gaan voelen en nog veel woongenot mogen beleven.

mevr. de grootMevr. Janson, vroeger wonende aan het Dokterslaantje is ook verhuisd. Zij woonde in de groene huisjes: Emmaushof, die nu gesloopt gaan worden zodat de Brede school kan worden gebouwd. Zij woont nu in de zelfstandige huurwoning. Mw. van der Salm, was getrouwd met Nic van der Salm, woont nu zeer waarschijnlijk ook in de zelfstandige huurwoning . Dhr van der Mark is verhuisd vanuit de flat naar een huurappartement. Ik hoop dat mijn stuk zo compleet is en dat ik niemand heb overgeslagen.

Annita Hoogeveen