Op de koffie bij INIZO

De plek is het oude bankgebouw. Ze zitten er nu ruim twee jaar. Er was al eens een open dag en dat was het dan. Tot zaterdag 8 april een paar bewoners spelend als boeven verkleed door Stompwijk liepen. Heel onschuldig. Maar het trok wel de aandacht. Dus toch maar de uitnodiging aangenomen om op de koffie te gaan.

De bank

De laatste keer dat ik er was, zat de Rabobank er nog. Daarna werd het door een gezin bewoond. Nu is er opvang en scholing voor jongeren met autisme die in het reguliere onderwijs buiten de boot vallen. Hans Ramp en Corina Vermast hebben hier de leiding. Ze zaten al langer in het vak. Vaak liepen zij in de reguliere sector tegen problemen aan die in een groep niet op te lossen leken. Vooral Hans zocht een uitdaging om zelf te starten op een plek met kleinschalige opvang. En die vond hij hier toen het bankgebouw weer eens te koop stond.

Het is uniek

Wat zij hier in Stompwijk hebben komt volgens Hans in Nederland verder niet voor! Het is een nieuwe vorm van leren en zorg. Er is plaats voor 9 tot 11 jongeren in de leeftijd van 11 tot 18 jaar die hier constant verblijven. Ze hebben hun eigen slaapkamer en gaan alleen in het weekend of vakanties naar huis. Als ze binnen komen is er een test en wordt een schema opgezet. Dit alles om proberen te bereiken dat ze later zelfstandig hun weg in de maatschappij kunnen vinden. Er is ook veel personeel om alles in goede banen te leiden en de cliënten te steunen. Ze houden zelf hun kamer bij en ook schoonmaken en koken voor en met elkaar leren ze. De hele benedenverdieping is een grote huiskamer met verschillende zithoeken. Als ik er ben is in de keukenhoek een van de jongens broccoli en kipfilet aan het klaar maken.

Activiteiten

De jongens doen boodschappen bij de Coop en gaan ook naar andere activiteiten in het dorp zoals de Carnaval of leuke dingen in De Bles. Er wordt samengewerkt met de Leo Kannerschool in Oegstgeest die speciaal voor dit onderwijs is opgezet. Een paar jongens volgen daar de lessen, anderen in Den Haag. Op eigen terrein is nog een gebouw met kantoor en een klein leslokaal met vier bankjes. Ideaal voor jongens die moeite hebben om zich in een grote klas thuis te voelen. Volgens Hans zitten er in Nederland ongeveer 17.000 jongeren thuis omdat er geen passend onderwijs voor hen beschikbaar is. Er is dus duidelijk behoefte aan meer plekken als deze. Enkelen jongens lopen ook stage of gaan parttime naar dagopvang in Zoeterwoude. Heel verschillend allemaal. Alles kost veel tijd aan begeleiding. Maar het is dankbaar werk als het succes heeft. Dat hopen we dan ook!

Agnes van Boheemen- Vollebregt