Toerclub Stompwijk

Op Hemelvaartsdag reden de A en B weer de jaarlijkse tunneltocht. Dankzij het mooie weer stonden in totaal 27 fietsers aan het vertrek verdeeld over 3 groepen. De A1 groep koos met 11 man voor de klassieke route langs de Rotte en over de Brienenoordbrug naar het zuiden. De A2 volgde hun captain die liever de stoplichten ontloopt via Nieuwerkerk en langs de IJssel. Daarna gingen we verder zuidwaarts langs de A16 en naar de Kiltunnel en de Heijnenoordtunnel. Op grote delen van de route komen we maar 1 keer per jaar en dan kom je wel eens voor een verrassing als een fietspad is afgesloten en we een omleidingsroute moeten volgen. Dat is wel een van de charmes van deze tocht. Bij de koffie langs de Bergse Maas werden we opgewacht door Cees en Mar v.d. Meer. Na een gezamenlijke kop koffie met een appelknaller gingen zij daar hun eigen rondje rijden. De B/A3 (6) kwam via een route door de Beneluxtunnel vrijwel gelijk met ons aan. Voor ons ging de terugweg via de Maastunnel en daarna o.a. langs de Schie richting Stompwijk. Na zo’n 120km zat onze rit er weer op.

De rit van zondag ging naar de Meije. Op de parkeerplaats bij de sporthal stonden weer een kleine 70 fietsers klaar. De A1 vertrok met maar liefst 19 man. Met name in de bochten is het dan voor de mannen achterin soms flink aanzetten om de aansluiting te behouden. Via Leiderdorp reden we naar de Ruigekade waar het oude pad tussen de knotwilgen sinds kort uitsluitend gereserveerd is voor wandelaars. Voor de fietsers is er op het naastgelegen weiland een strak fietspad aangelegd. Misschien iets minder idyllisch om te fietsen, maar wel een stuk veiliger dan met z’n allen over het smalle paadje. Via de slingerende wegen langs de Kromme Mijdrecht en de Meije kwamen we bij de Halve Maan uit. Er waren nog wel een aantal tafels in de zon vrij voor ons. Onderwerp van gesprek was natuurlijk de naderende ontknoping in de Giro d ’Italia. Zo spannend als dit jaar was een grote wielerronde al lang niet meer geweest en dan ook nog met een Nederlander in de favorietenrol. Inmiddels weten we dat Tom Dumoulin de druk heeft weerstaan en deze prachtige overwinning heeft opgeëist. Het zou mij niet verbazen als de huidige successen van het Nederlandse wielrennen ook weer een boost voor het toerfietsen zullen opleveren.

Gedurende ons verblijf werd het steeds drukker en liep het terras bijna helemaal vol met fietsers en motorrijders. Zo druk zelfs dat de A3 besloot door te rijden voor een koffiestop in Nieuwkoop. Wij vertrokken weer via het laatste stuk van de Meije en een extra lusje langs Aarlanderveen. Onderweg gingen nog 2 bruggen voor onze neus omhoog, want ook de pleziervaart vaart wel bij het huidige mooie weer. Na ruim 95km waren we weer terug in Stompwijk

Arno van Rijn

Sorry deze week geen verslag van de C! Volgende week, beloofd! Wij maken de DK i.v.m. Pinksteren op zaterdag, dan heeft de Toerclub nog niet gereden, maar hebben we toch nog een verslag……

Aanstaand weekend is het Pinksteren, dus dan rijden we onze club rit op maandag. De A en B gaan dan alsnog naar De Loet. De C heeft de Meije op de kalender staan. We vertrekken weer om 8.30u vanaf het Klaverblad.