Brief van gemeenteraad Leidschendam-Voorburg aan Provincie Zuid-Holland

over inpassing Rijnlandroute bij Vlietland en Vogelplas!

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft unaniem ingestemd met het versturen van een gezamenlijke brief aan Provinciale Staten van Zuid-Holland. In deze brief richten de raadsleden van Leidschendam-Voorburg zich rechtstreeks tot hun collega’s van Provinciale Staten. Zij willen dat de provincie haar toezeggingen over een goede inpassing van de Rijnlandroute door Leidschendams grondgebied nakomt. Deze nieuwe weg loopt vlak langs recreatiegebied Vlietland en natuurgebied de Starrevaart/Vogelplas. De provincie heeft sinds 2009 diverse toezeggingen gedaan om geluidwallen aan te leggen om deze weg aan het zicht te onttrekken. Ook zouden er compenserende maatregelen worden genomen bij natuur- en recreatiegebied Vlietland en de Vogelplas.

Zowel Vlietland als de Vogelplas vervullen voor Leidschendam-Voorburg een belangrijke functie, maar zeker ook voor de regio als geheel. Het gaat om een gebied met grote landschappelijke- en natuurwaarde waar nu een snelweg vlak langs wordt gelegd. Inmiddels is de Provincie Zuid-Holland met de aanleg van de weg begonnen. Van de toegezegde compenserende maatregelen is echter nog geen sprake. Ook de in februari 2017 unaniem aangenomen motie van de gemeenteraad Leidschendam-Voorburg heeft nog niet tot resultaat geleid. Dit alles baart de raadsleden grote zorgen.

Met deze brief roept de voltallige raad de collega’s van Provinciale Staten op om hun Gedeputeerden aan eerder gedane toezeggingen te houden. Ook Provinciale Staten zelf heeft eerder al moties over een goede inpassing van deze Rijnlandroute aangenomen.

De brief is verstuurd mede namens de betrokken milieu- en natuurorganisaties in en rond het gebied, zoals de Klankbordgroep Herinrichting Meeslouwerplas, de Vereniging Vrienden van Vlietland, de Vogelwerkgroep Vlietland, de werkgroep Milieubeheer Leiden en de Beheerscommissie Vogelplas/Starrevaart.  Een goede inpassing is voor al deze groeperingen van groot belang, en daarom sluiten zij zich graag aan bij deze brief van de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg.

Door deze gezamenlijke brief te sturen, hoopt de gemeenteraad een krachtig signaal af te geven richting de provincie Zuid-Holland om alsnog de toezeggingen na te komen. Er is een integraal compensatieplan nodig om de Rijnlandroute en de verbreding van de A4 goed in te passen en negatieve effecten rond Vlietland en Vogelplas/Starrevaart te voorkomen!