Nieuwe subsidie voor groen dak, zonnepanelen en isolatie

De subsidieregeling duurzame maatregelen is een groot succes: in de eerste zes maanden van 2017 hebben woningeigenaren een beroep gedaan op de volledige beschikbare € 200.000. “Ik ben zeer verheugd dat zoveel mensen kiezen voor duurzaamheid”, reageert wethouder Floor Kist (duurzaamheid). De gemeente stelt daarom vanaf 5 juli 2017 een nieuw bedrag van € 75.000 beschikbaar tot eind 2017. Woningbezitters kunnen opnieuw subsidie aanvragen voor zonnepanelen, een isolatiemaatregel of een groen dak via www.lv.nl/energie.

De regeling maakt duurzaam wonen extra aantrekkelijk. Op deze manier dragen bewoners bij aan een betere, gezondere leefomgeving. Zo houden groene daken bijvoorbeeld regenwater vast bij hevige regenval en zorgen voor schonere lucht. Een groen dak zorgt bovendien voor verkoeling en de dakbedekking blijft beter beschermd.

Buren- en vriendenbonus

Particuliere woningeigenaren krijgen 25 procent subsidie op een groen dak, 20 procent op een isolatiemaatregel en 10 procent op zonnepanelen. Als bewoners met de buren zonnepanelen plaatsen of isolatiemaatregelen doorvoeren, ontvangen zij 5 procent extra subsidie. Bij een groen dak geldt een ‘buren/vriendenbonus’ van 5 procent extra subsidie. Dit kunnen één of meerdere buren zijn, maar mogen bij een groen dak ook ‘vrienden’ zijn, andere woningeigenaren uit de gemeente.

 Regeling volop gebruikt

Nog niet alle subsidieaanvragen, in totaal voor een bedrag van € 200.000, zijn beoordeeld. De gemeente verwacht al deze aanvragen voor het einde van de zomer te hebben afgehandeld. Inwoners maken sinds september 2017 volop gebruik van de regeling. In totaal 600 woningeigenaren hebben met subsidie zonnepanelen of een groen dak aangeschaft, dan wel een isolatiemaatregel uitgevoerd. Bijna de helft van de aanvragers (252) heeft extra subsidie ontvangen dankzij de burenbonus. Met deze subsidie hebben bewoners ruim 7.000 m2 aan zonnepanelen geplaatst, is bijna 5.000 m2 vloerisolatie uitgevoerd en is bijna 300m2 aan groene daken gerealiseerd.