The Voice of Stompwijk

 Sinds deze maand is er een nieuwe ‘bewoner’ in het bedrijfspand op het Hoefblad. Het pand heeft een metamorfose ondergaan en ziet er nu strak uit met een spiegelwand, zwarte velours gordijnen voor een perfecte akoestiek en een mooie vloer waarop gedanst kan worden. Een aparte hoek waar video clips opgenomen kunnen worden, zo op het oog een gewone ruimte maar van waaruit de meest fantastische special effects getoverd kunnen worden. Keuken en toilet maken het geheel af. Verborgen achter de gordijnen een wand vol fantasievolle theaterkleding voor de shows waar vooral meisjes bij weg kunnen dromen.

Marian Pijnaker is zelf ook een meisje vol met dromen die ze één voor één waar maakt. Begin jaren 80 stond zij met de groep Tower met het nummer ‘See you tonight” hoog in de top 40 en was deejay Frits Spits helemaal lyrisch van haar. Zingen is haar passie en dat is te merken. Marian is écht iemand die van haar hobby haar werk heeft weten te maken. Haar ruimte in Leiden kwam in de gevarenzone en dan is een pand dicht bij huis natuurlijk fantastisch. Ze heeft een klantenkring opgebouwd van ruim 85 leerlingen die bereid zijn om haar te volgen naar Stompwijk. Marian dirigeert een groep van 30 (veelal Stompwijkse) meiden die een popkoor vormen en een close harmoniegroep van 5 meiden. Ze begeleidt en ondersteunt groepjes die bijvoorbeeld gaan optreden op het open podium in Zoeterwoude en dan extra goed voor de dag willen komen. Ze geeft veel aandacht aan performance, het stemgeluid en de ademhaling. Zangers en zangeressen die al jaren zingen en dit eigenlijk op de automatische piloot doen, kloppen bij haar aan om ingeslopen foutjes eruit te halen en gebruik te maken van haar kennis om de puntjes op de muzikale i te zetten. Ik heb wel eens gehoord dat er meer koren dan voetbalverenigingen zijn. Zingen is gezond en werkt ontspannend. Met de komst van The Voice of Holland zijn er steeds meer mensen die hun stem willen laten horen. En dat is goed voor de branche van Marian, ze heeft leerlingen in alle leeftijden van 6 jaar tot 60 plus. Een trofee in haar prijzenkast is wel Mart Hoogkamer, een Leidse volkszanger met een stem als Willy Alberti. Hij eindigde als 2e bij ‘”Hollands got talent” , wordt gecoacht door Marian en is in een stroomversnelling geraakt. Mart heeft een platencontract getekend bij Sony en treedt nu regelmatig op met Willeke Alberti.

The Voice

Haar talent is inmiddels bekend bij de Talpa, daar wordt Youtube afgespeurd op zoek naar talent, want je moet jezelf wel in de picture werken. Marian wordt geregeld benaderd door Talpa met de vraag of zij nog nieuw talent in voorraad heeft. En ja, dat heeft ze. Dit jaar zijn er 5 jonge leerlingen en 5 leerlingen boven de 16 jaar voorgedragen voor ‘the blind auditions’ van The Voice of Holland en The Voice Kidz! Ze heeft leerlingen uit Limburg en Gelderland maar vooral uit de directe omgeving zoals Rotterdam en Leiden.

Plaatselijk talent

Ook Quinty van der Geest uit Stompwijk wordt gecoacht door Marian en neemt binnenkort haar eerste singel op. Hiervoor wordt uitgeweken naar de opname studio in Zoetermeer. Marian werkt goed, direct en snel. Er wordt duidelijk resultaat geboekt.

Op 17 december is er voor alle leerlingen een kerstshow in het Ludens theater in Voorburg waar ook de MusicalkidZ aan mee gaan doen! Begin september gaan de lessen voor MusicalkidZ van start. KidZ, jongens en meisjes vanaf 6 jaar kunnen zich persoonlijk komen inschrijven op zaterdag 2 september tussen 13.00 en 15.00 uur. Zaterdag 9 september gaat dit project van start. Het wordt een samenwerkingsverband met dansdocente Silvia Opstal, dramadocente Jeanine Suyten. Zij besteedt aandacht aan het inleven van de emoties en de uitvoering hiervan en Marian neemt uiteraard de zanglessen voor haar rekening! Elke week wordt er aan één discipline aandacht besteed zodat het één geheel wordt en alle facetten goed worden belicht. Marian wil alle leerlingen in de spotlights plaatsen, zodat niemand in de schaduw in de achterste rijen verdwijnt. Het belooft een fantastische show te worden.

Eind oktober wordt in Leiden het tweejaarlijkse Leids Amateurkunst Festival (LAF) gehouden waar er een podium geboden wordt aan amateurtalent in combinatie met een andere kunstvorm. Denk aan bijvoorbeeld: fanfare & mime, zang & film, schilderkunst & toneel. Marian gaat natuurlijk voor zang en dans. Ze is aan de slag gegaan met drie jonge meiden en heeft gekozen voor het thema burlesque, een showstijl waarbij alles draait om de kunst van het verleiden in prachtige kleding. Dit optreden vindt plaats in een grote spiegeltent bij Holiday Inn in Leiden. Ze doet mee met leerlingen aan het Kunst in de Stal Festival, een Cultureel festival in Leiden en met Open podium in Zoeterwoude. Leerlingen kunnen dan een plek op het podium krijgen en dat is natuurlijk fantastisch om hiermee kennis te maken en te ervaren. Er kan opgetreden worden met een talentenband waar leerling drummers en – gitaristen ondersteund worden met muzikanten van de huisband en dan voelt het al helemaal echt aan, een droom gaat in vervulling: optreden met een live band.

Ze draait een cultureel project op school in Leidschendam en Voorburg. Ze heeft al verschillende scholen bezocht, dit in opdracht van de gemeente, met als titel maak van je schoolklas een popkoor. Gaat dan 10 weken met leerlingen van de onderbouw en bovenbouw aan de slag om af te sluiten met een daverend optreden. Marian bruist en barst van de energie en vertelt honderduit.

Het belangrijkste van de nieuwe start in Stompwijk is toch de diversiteit van haar werk, zoals zanglessen, musicallessen, workshops met (basis)zangtechnieken en het organiseren van kinderfeestjes met verkleedpartijtjes, make-up of het maken van een videoclip waarbij ze mee kunnen zingen, haar ervaring als life coach draagt bij aan het zelfvertrouwen van de kinderen en volwassenen, zodat ze vrijer op het podium staan. Haar bruisende energie is hierbij een belangrijke basis.

Petra Oliehoek- van Es