Boeren, burgers, buitenlui ……

Dat was afgelopen weekend het thema van Open Monumenten Dag (OMD). Stichting Oud Stompwijk (Stos) was benaderd door het team van OMD om mee te helpen om in Stompwijk iets te organiseren omdat de focus op Stompwijk lag. Nou had Truus Knijnenburg (onze voorztitter) al een aardig project op het oog betreffende Stompwijkse Zouaven, dit waren de soldaten van de Paus tussen 1861-1870 en dat was een schot in de roos. Er bleken maar liefst 14 Stompwijkers in actieve dienst geweest te zijn. Het werd bijna een te groot project, maar ze heeft het gefixt en zaterdag en tevens een deel van de zondag was het resultaat hiervan te zien in onze Laurentiuskerk. De aftrap van OMD was dit jaar in Stompwijk, vanwege het slechte weer in de kerk. De rode loper was uitgelegd en een aantal leden van de fanfare verwelkomde de bezoekers met warme klanken. Nadat de voorzitter van het bestuur OMD Leidschendam-Voorburg, Pieter van den Kerkhoff, het openingswoordje gedaan had was het de beurt aan Truus om het Zouavenproject toe te lichten. Hierna werd de officiële opening verricht door wethouder Bianca Bremer.

Voor de gelegenheid had Marian Turk een speciaal krijgslied van de Zouaven opgediept en onder begeleiding van de trompet zong zij “Vooruit, Vooruit ” etc. Jacques van Herten heeft dit alles op film gezet en we zullen dit ongetwijfeld eerdaags op Midvliet kunnen bewonderen.

Buiten stonden inmiddels de oldtimers met chauffeurs gereed om de bezoekers ook naar de andere 2 monumenten te vervoeren, boerderij Akkerlust van Peet en Coby van Boheemen, waar de wethouder later die ochtend de 2e druk van het boek ‘de Knip’ presenteerde en boerderij Weltevreden van Joost en Annemarie Juffermans, waar Joost een demonstratie gaf en er mede door Kees rondleidingen werden gegeven. De wethouder mocht een classic car uitzoeken waarmee zij op pad wilde. Het werd de Rolls Royce, maar later is zij waarschijnlijk in een andere auto verder vervoerd, want alle auto’s zijn wel aan bod gekomen. Sommige bezoekers werden rond gereden in een Ferrari, een ander in de Corvette, een bejaarde kever, een super grote Lincoln of in een sjieke Jaguar. Alle chauffeurs bedankt voor jullie inzet deze dag en zwager Leo en man Aad voor het beschikbaar stellen van de auto’s. Want er zijn niet veel eigenaren die met zulk slecht weer hun mooie oude auto’s buiten in de regen willen laten staan. De hele dag door is het druk geweest met bezoekers uit Stompwijk, maar ook van ver daarbuiten. Iedereen was onder de indruk en er was heel veel echte interesse, zo was daar Dhr. Ponneker (90jaar), het enigst nog levende kleinkind van een Zouaaf. Marjo van Veen heeft voor “onze” Zouaaf een prachtige replica gemaakt van de kleding die zij destijds droegen in de strijd. Bedankt hiervoor, heel veel complimenten waren er voor jouw bijdrage. De tentoonstelling, de boekenmarkt, de beklimming van de toren (Kees bleef heen en weer lopen), de pracht en praal van de kerk, het portret van Maerten v.d. Velde, de mooie tuin, het werd door alle bezoekers gewaardeerd. Ook wil ik,  zonder anderen tekort te doen, een compliment geven aan Rienus, Fietje, Lillian en hun team voor alle kopjes koffie, de heerlijke speculaas, de broodjes. Wij werden goed verzorgd, maar ook bezoekers mochten aanschuiven. Super!

Heb je de Zouaven tentoonstelling gemist en wil je hem alsnog bekijken, dat kan. De tentoonstelling verhuist naar Museum Swaensteyn in Voorburg. We zullen jullie op de hoogte houden wanneer dit plaats vindt.

Stichting Oud Stompwijk, Ria Luiten