Het boek de Stompwijkse Knip genomineerd

De Historische Vereniging Oud Leiden heeft het boek de Stompwijkse Knip, Akkerlust en haar buurtgenoten genomineerd voor de wetenschappelijke prijs voor de periode 2012-2016. De shortlist voor de wetenschappelijke prijs telt vier boeken, die is samengesteld uit een lijst met enkele honderden titels. Volgens het oordeel van de jury bestaat de lijst uit:

Peter van Boheemen en Frans Jansen met de Stompwijkse Knip, Akkerlust en haar buurtgenoten: Geschreven naar aanleiding van het 250-jarig bestaan van de in 1765 gebouwde boerderij Akkerlust, die sinds 1836 wordt bewoond door de familie Van Boheemen. Met behulp van veel archiefbronnen en  informatie van buurtgenoten en belangstellenden wordt een rijk beeld gegeven van de voorgeschiedenis en geschiedenis van Akkerlust en de omgeving daaromheen. Uitstekend gedocumenteerd, vlot geschreven en rijk geïllustreerd boek.

Esther Mourits met Een kamer gevuld met de mooiste boeken, de bibliotheek van Johannes Thysius, Rudolph Ladan met Gezondheidszorg in Leiden in de late middeleeuwen en Carla Scheffer en Els Fischer met Begeerlijk Berbice, de buitenplaats en haar bewoners.

Een vijfkoppige jury zal zich de komende maand over deze vier boeken buigen en een uiteindelijke winnaar aanwijzen. Op zaterdag 4 november zal in de Hooglandse Kerk tijdens de diesviering van de vereniging de uitslag bekend worden gemaakt.

Het is voor alle betrokkenen een grote eer en een verrassing dat ons boek genomineerd is. Wij hebben het niet opgezet als een wetenschappelijk werk. Het is vooral ‘uit het hart’ geschreven, waarbij Peter en Coby van Boheemen ons alle vrijheid hebben gegeven. Van de buurtbewoners kregen we veel reacties en illustratiemateriaal zodat wij ons boek zo rijkelijk konden illustreren.

Nu maar afwachten. 4 November in ons ‘goeie goed’ naar de Hooglandse kerk. Of we winnen of niet, de prijs is al verdiend.

Frans Jansen