Recordaantal van 6000 aanmeldingen voor Burendag

Meer buurten dan ooit hebben het afgelopen weekend Burendag gevierd. Een kleine 6.000 buurten in heel het land organiseerden een activiteit, bijna 1.400 meer dan vorig jaar. Een bijzondere mijlpaal voor organisatoren Douwe Egberts en het Oranje Fonds, die met Burendag het contact tussen buurtgenoten willen bevorderen. In totaal deden ruim 1 miljoen mensen mee aan een Burendagactiviteit. Het is de 12e keer dat het evenement werd gehouden. Tot zover de statistieken.

Onze huizen in bloemenbuurt, dit wil zeggen Dotterbloem, Zwanebloem, Pinksterbloem, Waterviolier en Klaverblad bestonden met elkaar gemiddeld 25 jaar. Dit heugelijke feit was de aanleiding om aan te kloppen bij Fonds 1818 voor een bijdrage zodat we een keer flink kunnen uitpakken. Plan van aanpak gemaakt, begroting opgestuurd en vergunning aangevraagd, dit laatste was wel een beetje gedoe. Je zou zeggen dat dergelijke initiatieven worden aangemoedigd, onze ervaring werd echter anders. Uiteindelijk hebben we drie flinke partytenten opgezet om de afsluiting naar de weg veilig te houden. Met elkaar zijn we vanaf 11 uur gaan opbouwen en dat is op zich al een heerlijke bezigheid. Om 14.00 uur is het startsein gegeven, ging de muziek aan om niet meer te stoppen. Er kwamen van alle kanten zelf gebakken taarten en cakes aan en werden er lekkernijen op tafel gezet De spelletjes gingen even later van start, er kon gekaart worden of jeu de boules, kuppen, kleedjesverkoop door kinderen, cup cakes versieren, schilderijtjes maken voor jong en oud en Elly de Waal had een gigantische uitstalling van ruw materiaal dat prachtig bewerkt kon worden. Hier waren echt veel liefhebbers voor. Arie speelde op zijn accordeon en Jan zorgde de gehele dag voor achtergrond en later voorgrond muziek. Hierdoor kwam de stemming direct in.

Halverwege de middag werd de Appelbieb geopend, een leuk initiatief van Jona, die Arno van Santen bereid heeft gevonden om een schitterende appel om te toveren tot bibliotheek. Martijn van Es heeft de bieb geplaatst. De appel is door Jona geschilderd en Rupsje Nooit Genoeg is er door Joke Juffermans opgeschilderd. De felgekleurde appel stond te blinken in de zon en er is beloofd dat we er met zijn allen zuinig op zullen zijn. Het speelveld kan vanaf nu de Appelbieb genoemd worden in plaats van de jaren geleden verdwenen Appelboom. Erwin van Es heeft voor twee springkussens gezorgd en die waren de hele middag bezet.

Nynke van Rijn gaf een spetterende circusact weg in een hoepel aan het klimrek, even hield iedereen even zijn hart vast toen ze ‘dreigde’ te vallen.

Jan Mooyman startte de motoren van zijn Harley Davidson en jong en oud mocht een ritje met hem maken. Zijn vrouw Elly heeft ons getrakteerd op een heerlijk aardappelgerecht, en dat ging er in als patat. Nico Bolleboom had heerlijk gekruide rollades gemaakt en Coby Wensveen hartige hapjes en beiden hebben ons allemaal verwend.

Kortom er waren overal gezellige zitjes met babbelende mensen. Er zijn nieuwe contacten gelegd en oude opgepoetst. Een feestje met allerlei bekende gezichten. Om 17.00 uur waren de barbecues aardig warm en konden de sateetjes er op. Er werd voor elkaar gebakken en gebraden. Er was volop gesponsorde satésaus. De drank kon koel bewaard worden in een ijs gekoelde boot. De uitnodigende zang van Jan Houwaart kon mensen zelfs overhalen tot het maken van een dansje. Rond 20.00 uur stopte de muziek en werd er rustig afgebouwd, de tenten weer afgebroken en wat van stal af was gehaald weer terug gebracht. Bij de warmte van een kampvuurtje hebben we nog even na zitten genieten. Ik had alles bij elkaar 11 km gelopen op die paar vierkante meter. Pffft. Als organisatie hebben we er ontzettend van genoten om de buurt te zien genieten. Dat gaan we nog een keertje doen, misschien over 5 jaar bij het 30 jarig bestaan. Iedereen hartstikke bedankt!

Petra

PS: alle overgebleven spullen staan bij Dotterbloem 1 op het kastje om mee te nemen of om te wisselen.