Meer geld naar kinderen in gezinnen met een laag inkomen

Gezinnen met een laag inkomen met schoolgaande kinderen hebben het financieel zwaar, zo blijkt uit onderzoek. Wethouder Nadine Stemerdink: “Iedereen moet mee kunnen doen, ook als je ouders een laag inkomen hebben. Een keer naar de bioscoop, lid worden van een sportclub of een computer om je huiswerk te maken, allemaal belangrijk om erbij te horen.” Het Rijk heeft extra middelen beschikbaar gesteld om mensen met een laag inkomen financieel te ondersteunen, de Klijnsma gelden. Op voorstel van de gemeenteraad is een deel van dat geld uitgegeven aan de schoolspullenpas. Het college stelt nu aan de gemeenteraad voor om het resterende deel van dit geld in te zetten om gezinnen met een laag inkomen met schoolgaande kinderen extra te ondersteunen. Het college stelt voor om de minimaregelingen uit het kindpakket beschikbaar te maken voor een grotere groep mensen. Stemerdink: “Door de regeling te verruimen kunnen we nog meer kinderen helpen.”

De voorgestelde regelingen

  • Gezinnen met schoolgaande kinderen met een inkomen van 110% tot 130% van bijstandsniveau krijgen een tegemoetkoming van 50% in de school-, sport- en cultuurkosten en 100% tegemoetkoming voor een computer, tablet en internetkosten. Eerst was die regeling er alleen voor gezinnen met schoolgaande kinderen met een inkomen van 110% van bij standsniveau.
  • Voor gezinnen met schoolgaande kinderen wordt de tegemoetkoming voor school- sport en cultuurkosten opgehoogd met 2%.

Sociale conferentie

De ideeën voor de besteding van de Klijnsma gelden komen voort uit de sociale conferentie waar gemeente en maatschappelijke partners zoals de voedselbank, stichting leergeld en schuldhulpmaatjes, met elkaar hebben gesproken over het minimabeleid. Het huidige minimabeleid loopt van 2015 tot en met 2018. Tijdens de conferentie zijn ook ideeën opgehaald voor het nieuwe minimabeleid, dat ingaat in 2019. Een van de voorstellen is bijvoorbeeld het opzetten van een platform waar maatschappelijke partners elkaar gemakkelijk kunnen vinden en ideeën kunnen delen. In 2018 praten de partijen verder over het nieuwe minimabeleid.

Raad akkoord

Wanneer de gemeenteraad akkoord gaat wordt het voorstel voor de inzet van de Klijnsma gelden ingevoerd.

Neem voor meer informatie contact op met Team communicatie,

Marthe Mooijekind, 070 300 9060 of m.mooijekind@lv.nl