Armoedebeleid? Kersttijd!

Fractie Hohage vraagt al jaren om een écht armoedebeleid. En dat is niet voor niets. De gemeente maakt gebruik van de Armoedemonitor.

In de Armoedemonitor 2016 staat een alinea die Fractie Hohage zorgen baart:

In 2016 moesten 3.472 huishoudens in de gemeente rondkomen van een inkomen tot 110 procent van het wettelijk sociaal minimum. Ten opzichte van 2009 en 2012 is het aantal minima tot 110 procent ook gestegen. Het aantal mensen dat rond moet komen van een inkomen tot 130 procent is gestegen naar 4.192, dit is een aandeel van 11,6 procent (van alle huishoudens in onze gemeente).

Van alle huishoudtypes binnen de categorie minima is het aandeel van alleenstaanden 50,9 % en 17,6 % is percentage van meerpersoonshuishoudens zonder kinderen.

– Dit is dus het grootste aandeel van onze minima.

– Zo’n 30% zijn huishoudens met kinderen.

– De aantallen stijgen.

– Bijna 10% van alle huishoudens in onze gemeente is een minimumhuishouden!

Waar is het beleid om deze mensen uit de armoede te krijgen? Werk hebben, en houden, daarop zou het college moeten inzetten. Philippine Hohage: “Geef ze de hengel en leer ze vissen. Dat zet meer zoden aan de dijk dan een armoedemonitor (laten) produceren. En sterker nog: uit die zorgwekkende cijfers alleen dát eruit halen wat lekker scoort zo vlak voor de kerst: kinderen ‘helpen’. Lees daartoe een deel van een persbericht van het college: “Vanaf 1 januari 2018 trekt PvdA-wethouder Nadine Stemerdink daarom € 100.000 per jaar extra uit om ervoor te zorgen dat gezinnen met een laag inkomen een extra steuntje in de rug krijgen. “In totaal gaat het om 2150 kinderen in Leidschendam-Voorburg die een tegemoetkoming krijgen in de kosten voor school, culturele- en sportactiviteiten of een computer.” Fractie Hohage : “Dat is per kind € 46,52. Daar kan je echt een prachtige computer voor kopen, of je schooluitjes van betalen. Gelooft u het? Natuurlijk moeten zeker kinderen geholpen worden, de volwassenen van de toekomst. Zij kijken naar hun ouder(s). Die zijn hun voorbeeld. College: maak écht beleid om mensen aan het werk te helpen, uit de armoede. En stop met douceurtjes die alleen maar het doel dienen het college te promoten. Het is nu half december. U hebt dus nog 2,5 maand om uw beleid over werkloosheidsbestrijding te maken. Wij zien graag de concrete stappen daarvan”