Verkiezingstijd………… belofte tijd

Zo omschreef Leo Oliehoek deze periode in zijn presentatie, als kandidaat lid van de Adviesraad, in de Dorpsketting van vorige week. Vele beloftevolle zaken worden, zo vlak voor de verkiezingen, door alle politieke partijen gedaan .

Dat het “verkiezingstijd” is wordt nog eens extra geïllustreerd op de voorpagina van “Het Krantje” van vorige week. Hier is het volledige college, t.w. onze burgervader Klaas Tigelaar met Nadine Stemerdink, Floor Kist, Bianca Bremer en Lia de Ridder druk doende de planken van een bankje op Buitengoed Dorrepaal te verven.

Hoewel de actie gedaan werd in het kader van de door het Oranjefonds, prima, georganiseerde vrijwilligersactie NLdoet kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de komende verkiezingen bij dit plaatje ook een rol hebben gespeeld.

Maar attente lezers van het Krantje zal zijn opgevallen dat één van de betonnen poten van de zitbank ter plaatse van de bovenste plank kapot/afgebroken is en de bevestigingsbout in het “luchtledige” steekt. Een gevaarlijke situatie dus, zeker op een terrein waar ruim 120 cliënten met een beperking en vele bezoekers gebruik van maken. Hoe zei Maxima dat ook al weer over een uitspraak van Willem Alexander “Een beetje dom”.

Het is niet te hopen dat het nieuwe College de komende vier jaar op een dergelijke manier de vele verkiezingsbeloften aanpakt. Achterstallig onderhoud zo noemde Leo de renovatie van de Stompwijkseweg en de bouw van het Kulturhus (meer dan resp. 30 en 14 jaar praten) en daar ben ik het ook roerend mee eens. Maar de Stompwijkseweg wordt voortvarend aangepakt en het rijden over het nieuw bestrate gedeelte is een verademing, toch zijn er bij velen zorgen of door de gekozen renovatie constructie de stratenmaker binnen niet al te lange tijd weer een vertrouwd beeld zal zijn. Bovendien zullen we in oktober nog rekening moeten houden met 2 maanden afsluiting door aanvullende werkzaamheden.

Aan het Kulturhus wordt hard gewerkt, ondanks de kou waren afgelopen zaterdag de werkzaamheden nog in volle gang.

Wethouder Bianca Bremer “versprak” zich tijdens de presentatie van GBLV tijdens de verkiezingsavond in het Dorpshuis . Zij pronkte met de bouw van het Kulturhus en gaf aan dat de kinderen om deze tijd volgend jaar (2019) in hun nieuwe school konden. Koos van Wissen attendeerde haar er direct op dat dit, zoals beloofd, komend najaar( oktober) moet zijn. Een “verspreking ” of toch niet, in ieder geval ligt er voor de aannemer Slim-Bouwen nog een pittige uitdaging.

De aanleg van de rondweg komt in zicht, deze zomer zal gestart worden met de voorbelasting van de 1e fase. De aanleg van de Rondweg is van cruciaal belang voor de herinrichting van de Dr. van Noortstraat. Veel ergernis is er in de Klankbordgroep en daar buiten over de gaten in de bestrating. Door het vele, vaak zware, verkeer hebben bewoners veel last van trillingen en schade aan hun woning. Ook de vraag om te kijken naar mogelijkheden voor extra parkeerplaatsen wordt nauwelijks of niet beantwoord. Zowel voor het Damcentrum als de Dr. van Noortstraat hebben externe bureaus aangegeven dat er geen parkeerprobleem is maar de middenstand en de bewoners ervaren dat heel anders.

GBLV ’s “verkiezingsmotto” is; Luisteren naar inwoners is de sleutel van ons succes. Een ultieme kans om “de daad bij het woord te voegen” nu de herinrichting op papier nog moet worden uitgewerkt.

Met “Bereikbaar Stompwijk” zal het komende 4 jaar wel goedkomen. Voor een Vitaal Stompwijk is echter de verdere ontwikkeling van de Meeslouwerpolder maar zeker ook woningbouw (voor Stompwijkers) van essentieel belang en wel voor jong en oud en betaalbaar. Een uitdaging voor niet alleen het nieuwe College maar ook voor de Adviesraad.

Hopelijk is, op termijn, het woord “achterstallig onderhoud” hierop niet van toepassing.

Ik wens de leden veel succes.

Ab Spaan