Zwerfafval groeit vooral in groenstroken en buitengebied

De Landelijke Opschoondag leverde in Leidschendam Zuid met 20 volwassenen binnen twee uurtjes al 1 kuub zwerfafval op. In totaal staken in Nederland 113.000 vrijwilligers hun handen uit de mouwen voor hun eigen leefomgeving. Het wordt steeds populairder om hulp-, schoonmaak- of functionele acties te organiseren in woonwijken of stadsdelen. De initiatieven kwamen voorheen vooral van Landelijke maatschappelijke organisaties maar komen steeds meer vanuit de burgers zelf.

Toen Vicky van der Krogt van de Stompwijkseweg twee weken geleden hoorde van de zwerfafval verzameldag, van Supporters van Schoon, kwam zij meteen in de actie. De hele winter zag zij het zwerfafval liggen in de bladloze groenstroken en in waterkanten tijdens het hardlopen. Gezien zij toch werkzoekende is wilde zij wel een keer als vrijwilliger meeliften op een landelijke campagne. En zo waren een aantal enthousiaste zakelijke sponsors uit De Star en de mediatrein snel geregeld.

In een schone omgeving, is het prettiger wonen, spelen en werken. Wat van der Krogt nog veel belangrijker vindt is dat het randstedelijke buitengebied met haar levendigheid behouden blijft. Want na onderzoek is gebleken dat zelfs koeien bloeden en overlijden door het binnenkrijgen van metalen via het kuilvoer. ( bron: Nieuwe Oogst)

Zwerfafval rapen krijgt gelukkig een steeds stoerder imago, het creëert bewustwording, geeft voldoening, is mindfull, je verbrandt calorieën en het is heerlijk buiten. Daarbij werkt het ook aanstekelijk en je kunt het met elkaar doen. Dus… heb je ook zin om komende weken te ervaren hoeveel zwerfafval in het groene buitengebied en de weilanden ligt?

Van der Krogt heeft handige grijpers te leen of kijk op www.afvalgrijper.com.

Tekst foto: Team Wilsveen scoorde kilo’s zwerfafval

Vicky v.d. Krogt