Stompwijk aan de verkeerde kant van het geluidsscherm langs de A4?

Binnen twee jaar moet er een geluidswerende voorziening (een geluidsscherm of -wal) komen langs de A4 ter hoogte van de Vogelplas Starrevaart en Vlietland. Dit is woensdag 20 februari besloten in de Statenvergadering van de Provincie Zuid-Holland. Een motie waarin wordt gevraagd om deze geluidswerende voorziening aan te leggen is unaniem aangenomen. Dit besluit is genomen na een lange discussie over het nakomen van eerdere toezeggingen aan de Vereniging Vrienden van Vlietland en de lobby van o.a. diverse natuurorganisaties en de gemeenten Voorschoten en Leidschendam-Voorburg. Op zich een prachtig resultaat voor de vele recreanten die gebruik maken van Vlietland en voor de inwoners van Voorschoten die ook last hebben van de A4.

Maar, wat betekent dit voor de inwoners van Stompwijk en met name voor de bewoners van het buitengebied die dicht in de buurt wonen van de A4? Dit is heel erg afhankelijk van de geluidswerende voorziening die zal worden aangelegd. Hierover moet komende maanden nog een besluit worden genomen. Bij de aanleg van een geluidsabsorberend scherm of een aarde wal zal het effect beperkt zijn. Maar, als er een scherm wordt aangebracht, met zonnepanelen zoals de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg het liefst wil, dan zullen wij daar zeker de negatieve gevolgen van ondervinden. Dit betekent dat het geluid tegen het scherm gereflecteerd wordt en we in Stompwijk en omgeving meer geluidsoverlast van de A4 zullen krijgen. Helaas heeft de gemeente Leidschendam-Voorburg nauwelijks aandacht gevraagd voor deze mogelijke gevolgen. Door de Adviesraad Stompwijk is hierover eerder wel een brief gestuurd naar zowel de gemeente als naar de woordvoerders in Provinciale Staten.

Op 20 februari heb ik bij de vergadering van Provinciale Staten ingesproken en aandacht gevraagd voor deze mogelijke gevolgen. Bovendien heb ik verzocht dat als er een geluidswerende voorziening komt langs de A4 deze ook aan de Stompwijkse kant van de A4 moet komen. Veel inwoners in het buitengebied van Stompwijk wonen tenslotte dichter bij de A4 dan de inwoners in Voorschoten. De komende maanden zal onderzocht worden hoe de geluidswerende voorziening er uit moet komen te zien. Het is van belang dat ook wij onze stem laten horen! We moeten niet het vergeten dorp worden aan de verkeerde kant van het geluidsscherm.

Koos van Wissen