Kunstroute Zoeterwoude 2019

Afgelopen weekend werd er voor de zesde keer een Kunstroute georganiseerd in Zoeterwoude. Bij Atelier Xie, waar ik zelf schilderles volg bij Piet Wolvers, werd de expositie op vrijdagavond al feestelijk geopend voor alle leerlingen. Anneke van Teijlingen heeft haar woonkamer weer een hele week omgebouwd tot galerie, er hingen en stonden meer dan 40 schilderijen te wachten op de bezoekers. Niet alleen hier was een groot scala aan talent te zien, op veel plekken in Zoeterwoude was het genieten van de diverse kunstvormen. Prachtige glaskunst in de Weipoort bij Glasatelier ‘Arts De-Light’, waar de zon speelde met de kleuren van het glas. Daar vlak naast was de woning van Lia en Leo van Leeuwen omgetoverd in een kleurrijk geheel met een pannenlappendak en prachtige versierde hoeden die vrolijk voor de deur hingen. De stier van Visser op het Dorpsplein trok veel bekijks en bij Agnes van Gent kon je een heel jaar in klei volgen, wat een apart idee en hoe origineel met 365 verschillende ontwerpen en de daarbij behorende mooie teksten. Kunstgroep “Zonnehoek” waar prachtige kleurrijke kunst gemaakt wordt bij de dagopvang. Teken-en schildervereniging ‘De Kameleon’ die sinds januari van dit jaar in een prachtig atelier hun schilderijen kunnen maken. Tiny van Velzen met haar prachtige tuin vol met haar nieuwste werk, maar ook eerder werk en dan zie je dat haar stijl verandert. Geweldig leuk. Ook het werk van Conny Beuk-Verhagen vond ik verrassend mooi, zij exposeerde in het gemeentehuis. Verder prachtige beelden, van klei en in porselein, een kunstwerk uit hout gesneden, kunstige tassen van leer. Twee kerken vol met kunst, een jonge kunstenares met werken van ecoline in de Meester, fotokunst van Jaap van Dijk en gemengde techniek van Barbera Sterk. Speciaal nog terug gegaan naar het dorp omdat Met Bloemen volgens zeggen prachtige bloemkunstwerken had staan en daar hebben we geen spijt van gekregen, super mooi. Eigenlijk was het veel te veel om in twee dagen te bekijken, het was zo uitgebreid en bij iedereen was je ook echt welkom. Je werd enthousiast te woord gestaan en je kon merken dat de kunstenaars trots waren op hun werk. Het was druk met wandelaars en fietsers in Zoeterwoude, ook veel Stompwijkers waren op culturele burenreis. Mede dankzij het mooie weer was het een groot succes, maar het belangrijkste element was natuurlijk de kunst en de kunstenaars zelf. Het lijkt mij leuk om dit op kleine schaal ook eens in Stompwijk te realiseren. Zijn er mensen die hier ook wel zin in hebben, neem dan contact met mij op. Dan bekijken we met elkaar wat er mogelijk is.
Ria Luiten