WeideVogel(nesten)project Zoetermeer

Twee weken geleden heb ik aandacht besteed aan de manden die hoog in de bomen langs de Middelweg zijn bevestigd en gevraagd of iemand weet wat die daar doen? Hierop hebben Adrie en Marieke de Groot op gereageerd. Zij wonen langs deze weg en zonden ons de informatie over het weidevogelproject Meerpolder van Ingrid Hordijk, Beleidsadviseur Groen en Energie/projectleider Weidevogelproject van de gemeente Zoetermeer Duurzaam & Groen Zoetermeer:

Intussen is de NAM begonnen met de voorbereidingen voor het ontmantelen van de boorlocatie en het opruimen van de NAM-weg. Omdat we bij de inrichting van de weidevogelpercelen gebruik willen maken van de NAM-weg, moeten we de werkzaamheden dit najaar uitvoeren. Het blijft onze grote wens om alle kavels van Provincie en Staatsbosbeheer zo veel mogelijk aan elkaar te kavelen, op de laagste delen van de polder. Tegelijk moeten we nu ook vaart maken om tijdig met de werkzaamheden te kunnen starten.

Plaatsen van vervangende nesten
Een aantal bomen langs de NAM-weg of op de boorlocatie wordt bewoond door ransuilen, buizerds of dwergvleermuizen. Omdat deze bomen weggaan, moet voor deze soorten vervangende nestgelegenheid worden aangeboden. De verplichting tot nestcompensatie ligt bij de NAM, maar als gemeente hebben we meegedacht over geschikte locaties. Veel vervangende nestgelegenheden worden in het openbaar groen geplaatst, maar ook een aantal inwoners van de Meerpolder hebben hun gevel/ stal/ schuur/ boom daarvoor ter beschikking gesteld. Mooi als de dieren op deze manier zoveel mogelijk in de polder kunnen blijven.

Ingrid Hordijk bevestigde normaals er mail dat: De geplaatste manden zijn inderdaad vervangende nestgelegenheden voor – in dit geval – buizerds. De vervangende nestgelegenheden is een project van de NAM).

Dit heeft geleid tot een samenwerking met Duurzaam & Groen Zoetermeer, we worden per mail geïnformeerd over nieuwe en lopende activiteiten in de hoop u met de aan Stompwijk grenzende projecten een plezier te doen.

Redactie/ Petra