Het diamanten paar Kees en Riny Schrader

Riny en Kees Schrader op sentimental journey

Het woord ‘diamant’ stamt uit de Griekse tijd en betekent onverslaanbaar. Kees en Riny Schrader waren op 14 juni 60 jaar getrouwd, een diamanten huwelijk, en blijken dus een onverslaanbaar koppel.  Kees en Riny wonen nu alweer meer dan 5 jaar heel fijn in Voorburg, maar hebben het grootste deel van hun leven in Stompwijk gewoond. Kees is er in 1933 geboren en Riny woonde er sinds hun huwelijk in 1960.  

Zondag jongstleden was precies de huwelijksdag. De Bles was al een tijd geleden gereserveerd, maar helaas gooide corona roet in het eten. Daarom werd de dag op een andere manier ingevuld. Na koffie en taart in de tuin samen met kinderen, kleinkinderen en aanhang, kwam als verrassing Piet Turkenburg, vergezeld door Linda Overdevest, met zijn prachtige aangespannen rijtuig voorrijden voor een tochtje met het bruidspaar, langs diverse plekken in Stompwijk en Zoeterwoude waar zij vele herinneringen hebben.

De eerste stop was bij Dr. van Noortstraat 178, het ouderlijk huis van Kees, waar het jonge stel na hun huwelijk ging wonen. Let wel, ze gingen er pas wonen na het kerkelijk huwelijk in juni 1960, terwijl ze op 30 december 1959 al volgens de wet getrouwd waren.

Daarna ging de route door de Meer en Geer naar de St. Jan’s kerk in de Zuidbuurt, waar het huwelijk precies 60 jaar geleden werd voltrokken. Daar werd het Ave Maria ten gehore gebracht, het lied dat Kees 60 jaar geleden zelf had gezongen. Dit liet de aanwezige familieleden en vrienden niet onberoerd.

Vervolgens werd koers gezet naar de Weipoort; de plek waar Riny is geboren. Hier had de familie Ammerlaan een meelbedrijf en een kruidenierswinkel. De volgende stop was iets verder in de Weipoort bij de boerderij waar Riny als jong meisje als dienstmeisje lange zware werkdagen had gemaakt met poetsen, kaas maken etc. Op dit punt werd gekeerd en werd de terugweg via Zoeterwoude dorp ingezet.

Een stop bij Tiny, de weduwe van Henk Schrader met wie Kees zo lang z’n aardappelbedrijf heeft gerund, mocht natuurlijk niet ontbreken.

Bij terugkomst had het paar 6 herinneringsdocumenten en 6 x 10 rode rozen verzameld, die door de kleinkinderen bij de diverse stops waren overhandigd. 

‘In een woord schitterend’ was de conclusie van Kees en Riny. Daar viel niets op af te dingen, dus werden er maar gauw een paar flessen met de nodige knallen ontkurkt. Aansluitend werd er nog lekker Italiaans gegeten met kinderen en kleinkinderen. Zo lang samen, zoveel mooie herinneringen, dat is het waard om gevierd te worden, ook in Corona-tijd.  We wensen Kees en Riny nog vele gelukkige jaren samen. 

Ted Schrader