Het vogelhuisjes project

Theo in actie

Het jaar 2020 zal lang in ons geheugen blijven, de corona was de aanleiding om in Nederland  vakantie te houden. We zijn in Drenthe met onze dochter, schoonzoon en kleindochter op pad gegaan in een huifkar in het mooie Drenthe. Het deel van het land waar iedereen elkaar gedag zegt of zwaait. Ik voelde mij enorm welkom en er was een bindende factor, vakantie in eigen land. Langs de route zagen we erg veel vogelhuisjes hangen, de huis-tuin-en keuken huisjes maar ook mooie. Nou om een lang verhaal kort te houden, toen er iets bedacht moest worden voor de binding in eigen dorp kwamen de huisjes weer boven drijven. Had ik een simpele uitvoering van blank hout en 4 kleurtjes verf, Elly de Waal veegde dit idee van tafel om er iets prachtigs voor op terug te leggen, door er echt iets moois van te maken. Met haar fantasie en kennis over vogels en huisjes en creativiteit is het een mooi project geworden. Het initiatief werd door de Telegraaf opgepikt en voor ik het wist stond er een interviewer en fotograaf voor mijn deur.  Het team dacht: “dat  Stompwijk is niet zo  groot, we vragen gewoon in het rond”. En met succes.

Meerdere vertrouwde groepjes zijn aan de slag gegaan, want de angst blijft terecht regeren. Het eerste resultaat zijn 23 vogelhuisjes die strak gelakt en bewerkt zijn. Vorige week heb ik samen met André en Theo van de buitendienst van de gemeente Leidschendam een rondje gemaakt en zijn de eerste opgehangen. Dat was  wel een dingetje, de route bepaald en de huisjes gesorteerd. Niet elk huisje was goed voorbereid om het goed ophangen omdat het ophangoogje in het hout niet door en door was. Gelukkig had ik net handige Martijn van Es bij mij thuis en hij heeft hiermee geholpen. 

Hierna konden we op pad, gewapend tegen de koude vrieswind zijn we heel Stompwijk doorgegaan en geprobeerd de huisjes zoveel mogelijk bij de makers op te hangen. Het mooiste is als het huisjes niet in de zon, beschermd tegen de wind en recht komt te hangen. Dat is lag niet in alle gevallen gelukt, omdat de trap anders in de sloot gezet moest worden, of de huisjes geheel uit zicht kwamen te hangen. De mooiste boom had net een tak die ervoor zorgde dat het toch niet kon of stond scheef of had een knoest.

De gewenste schutting lag volop in de zon en de andere is een monumentale boom valt bescherming.

Gelukkig hebben we nog genoeg groene gebieden waar we straks volop huisjes gehangen kunnen worden.

Dit klusje is door mij onderschat, gelukkig hadden André en Theo hier ervaring mee en samen is het gelukt. Ook privé bomen zijn ingeschakeld en ja dat moet toch eerst even overlegd worden met de bewoners.

En dan nog zo dat de maker er ook nog op uit kan kijken.

Een poosje geleden zag ik 4 dames op pad gaan en ik dacht: “Wat een gemêleerd gezelschap is dat en ineens viel het kwartje: O die gaan aan de slag met de vogelhuisjes, gezellig met oude, nieuwe en bovenburen.” Ja, daar is het voor bedoeld. Er staan nog 10 huisjes in de startblokken, en nog de nodige creatieve geesten op de wachtlijst voor het nieuwe jaar. Als we er weer 20/25 hebben gaan we opnieuw op pad om ze ook te hangen. Mochten ze in uw buurt ontbreken, dan zal je zelf aan de slag moeten. Echt een kind doet de was. Zet dit op het lijstje goede voornemens.

Er wordt ook aan vleermuishuizen gedacht voor op de Meerlaan waar ze graag toeven en de straatverlichting is aangepast. Er schijnt hier ‘s avonds een zacht groen licht voor deze vreemde vogels.

De man van Elly, Ysbrand Cool heeft een prototype gemaakt en die wordt mogelijk, samen met de andere vogelhuisjes in productie genomen door het Corbulo college. Zo werken we nog meer samen. In Leidschendam wordt namelijk ook gedacht aan projecten bij verzorgingshuizen of parken.

Voor ons is het een mooie puzzel geworden in het kerstnummer met de quiz: Waar hang ik?

Zie einde van deze Dorpsketting en ga de uitdaging aan..

Petra