Provincie kan verder met geluidsscherm A4

Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland kunnen verder met hun plannen voor de bouw van een geluidscherm langs de A4 ter hoogte van natuur- en recreatiegebied Vlietland. Dat bleek tijdens een overleg met een commissie uit Provinciale Staten.

Het scherm wordt in vier delen opgezet, geheel op eigen grond van de provincie. Daardoor komt het wel wat verder van de A4 af te staan. Van de andere kant betekent een toekomstige verbreding van de A4 dan weer  niet dat het scherm afgebroken of verplaatst moet worden.

De provincie heeft 5 miljoen euro voor het project beschikbaar. De plicht het scherm neer te zetten is er al vanaf 2009. In 2019 eisten Provinciale Staten dat het er binnen twee jaar moest staan. Dat laatste lukt niet. Het wordt waarschijnlijk 2022.

Het scherm wordt 3 meter hoog. Bij kruisende sloten wordt het onderbroken. Als het scherm daar had doorgelopen was dit extra duur geworden en was de 5 miljoen euro die beschikbaar is, onvoldoende. Waar mogelijk wordt het scherm voorzien van groen en ‘omhuld’ met bomen. Het groen moet ook weerkaatsing van geluid richting Stompwijk voorkomen. Voor een extra scherm aan de Stompwijkse kant van de A4 is geen geld.

Tijdens het beraad werd ook duidelijk dat er geen nieuw onderzoek komt naar de kwaliteit van de bodem in de Meeslouwerplas (eveneens Vlietland). Daar is in het verleden bagger gestort. Daar zitten mogelijk vervuilende stoffen in, die in het water vrijkomen.

Gedeputeerde Anne Koning liet weten dat aannemer BAM, die de bagger stortte, nog bezig is met een onderzoek naar mogelijke effecten ervan. Daarnaast moet het Hoogheemraadschap Delfland de waterkwaliteit gaan meten, ook op grotere diepte. Indien het Hoogheemraadschap dat niet wil doen gaat de provincie daarmee zelf aan de slag.