Mijn leven met corona

IJsbrand Cool bel ik eigenlijk op een heel naar moment, maar toch maakt hij alle tijd vrij voor een gesprek over het coronavirus. (Agnes)

Eigenlijk heb ik er niet zoveel last van. Ik denk dat het virus altijd wel zal blijven, ook als ze een vaccin uitvinden. Het zal misschien wat minder worden maar helemaal weggaan zal het denk ik niet.

Het virus is over de hele wereld, nu is Nederland een schoon en hygiënisch land en dan kan je het nog redelijk indammen, maar er zijn ook landen waar de hygiëne niet mogelijk is en dan blijft het daar rondzweven. Ook vliegen mensen de hele wereld over en nemen dan zo de besmetting mee. Je ziet het niet maar het is er wel.

Ik ben blij dat ik in Nederland woon. Zweden heeft nu bijvoorbeeld al de grenzen opengegooid, maar we weten nog niet welk resultaat dat heeft. Voor hetzelfde geld moeten ze volgende week weer dicht.

We vermaken ons nog prima, het is wel stiller om ons heen en je ziet weinig mensen. De kleinkinderen komen nu ook niet en dat is jammer. We hebben nog een tuinhuisje aan de Westvlietweg, daar gaan we regelmatig heen. Mijn vrouw gaf voor de crisis les maar dat kan nu niet meer. Ze durft ook nog niet te beginnen want haar atelier is niet groot genoeg om anderhalve meter afstand te houden. Thuis kan ze wel schilderen. We missen de Soos en het badmintonnen, dan waren we er even uit, had je een praatje en een gezellig bakkie koffie drinken. Maar dat komt hopelijk wel weer. Winkelen is nu ook niet leuk, je doet de hoognodige boodschappen en dan ga je snel weer naar huis.

Ik vind dat de regering en het RIVM het goed doen, de regels die opgesteld zijn moeten gewoon nageleefd worden. De versoepeling is ook wel goed en dan zien we vanzelf hoe het gaat. Hoe lang zal het duren? Wat ik wel triest vind is dat je mensen in een verpleegtehuis niet meer mag opzoeken. Het kan dus zo maar zijn dat men overlijdt zonder dat men de kinderen nog gezien hebben de laatste maanden en dat vind ik moeilijk. Die mensen hebben ook de oorlog meegemaakt en hebben zich toen ook aan allerlei regels moeten houden. Nu in de laatste fase van hun leven is dat weer zo.

Ik hoop dat de Soos weer snel kan beginnen, dan ben ik zeker weer van de partij. Maar de anderhalve meter afstand houden is het grootste probleem, zeker voor de klaverjassers. Ik hoop dat die opgeheven wordt of dat jullie daar toch een oplossing voor kunnen vinden.

IJsbrand Cool