Het is nu al schoolvakantie en daarom een leuk recept om met de kinderen te maken

Recept voor 50 kerstkoekjes

De kerstvakantie is de perfecte tijd voor kerstkoekjes bakken! Dit kerstkoekjes recept is ontzettend makkelijk te maken, en je kunt er ook eenvoudig vegan koekjes van maken.

De kerstkoekjes versieren is misschien nog wel het leukste van dit recept. We gaan aan de slag met simpel glazuur en smarties! We geven je ook een aantal top tips voor handiger versier-glazuur.

Voorberedingstijd 10 minuten

Bereidingstijd 15 minuten

Koeltijd 45 minuten

Totale tijd 1 uur 10 minuten

Ingrediënten

250 gram zelfrijzend bakmeel (of 250 gram bloem + half zakje bakpoeder)

125 gram donkere basterdsuiker

4 eetlepel (plantaardige) melk

100 gram boter of margarine

2 eetlepel speculaaskruiden

Snuf zout

Wat bloem om het aanrecht te bestuiven

Decoratie

Poedersuiker

Melk/water of eiwit/aquafaba

Smarties of M&Ms (optioneel)

Cacaopoeder (optioneel)

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten in een kom.

Kneed alle ingrediënten door elkaar met je handen (eventueel met een mixer met deeghaken). Het is een vrij droog deeg, maar je zult merken dat het deeg met het kneden steeds beter mengt. Zodra je een bal kunt vormen, is het deeg klaar.

Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten. Je kunt deze stap ook overslaan, maar dan worden je koekjes korreliger en minder knapperig.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Bestuif het aanrecht met wat bloem. Rol het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter dikte en steek de vormpjes uit het deeg.

Verdeel de vormen over een met bakpapier beklede bakplaat. Leg ze niet te dicht bij elkaar, want de koekjes zetten iets uit.

Rol de restjes deeg weer op en rol het opnieuw uit, zodat je meer vormpjes kunt uitsteken.

Bak de koekjes in 15-20 minuten gaar. Ze zijn nog een beetje zacht als ze uit de oven komen, laat ze dus eerst goed afkoelen en uitharden.

Decoreren

Je kunt simpel glazuur maken door poedersuiker te mengen met melk of water. De vuistregel is 100 gram poedersuiker met 1 eetlepel vloeistof*.

Wil je bruin glazuur maken? Voeg wat cacaopoeder toe!

Giet je glazuur in een spuitzak (of plastic zakje en knip het puntje af, of maak er een van bakpapier) en versieren maar! Wij gebruiken een drupje glazuur om de smarties vast te plakken.

Bekijk de foto’s in ons artikel hierboven voor alle versiermogelijkheden.

Tips

*Je kunt ook steviger royal icing maken door 1 eiwit (of 2 el aquafaba, kikkererwtenvocht) met 200 gram poedersuiker en een drupje citroensap op te kloppen tot een mooi dik glazuur. Dit werkt vele malen beter voor gedetailleerde versiering.

Maak je vegan koekjes? Versier ze dan met vegan chocolinzen in plaats van smarties!

Veel plezier en eet smakelijk