Op de dijk bij van Marwijk

In een kleine, door water omgeven polder staat midden tussen weilanden een kas. In deze (koude) kas wordt sinds jaar en dag geteeld door de familie van Marwijk. Inmiddels is het aan de 3e generatie glastuinder hier om de meest prachtige snijbloemen te telen.

Tegenover deze ‘polderkas’ bevindt zich op de dijk een bijzondere stek dat door velen uit de wijde omtrek wordt bezocht. ‘Op de dijk bij van Marwijk’ is voor elk wat wils te vinden! Hier treft men het levenswerk van Wim en Trees van Marwijk; hun ziel en zaligheid ligt in de producten die ze hier verkopen; groenteplanten, perkplanten, vaste planten, zaden, kunstmest, plat glas, bonenstokken, pootaardappelen, eieren van eigen kippen, jam uit eigen boomgaard, verse groenten vanaf de dijk, potgrond en tuinaarde en noem-het-maar-op . . .

Wim van Marwijk begon als 14-jarige met het oppotten van eigen groenteplanten; het wonder van het zaaien tot oogsten had én heeft hem tot op de dag van vandaag weten te bekoren. Nog steeds is de 71-jarige dagelijks te vinden in zijn dijkkas (door Wim en Trees de ‘kleine kas’ genoemd) om met zijn pottenpers nieuw ‘plantenleven’ te creëren. Beluchten, bewateren, bemesten, bevoorraden van de verkooptafels; Wim doet dit met veel passie.

Hij deelt zijn kennis graag met anderen, tegenwoordig nóg meer dan voorheen, dit zal zijn doordat hij er nu meer de tijd voor heeft en doordat hij het ‘sociale gesprek’ met de jaren heeft leren voeren door zijn vrouw Trees.

Trees is de ‘warme motor’ achter Wim . . . Van huis uit wist deze arbeidersdochter niet veel  van het hele ‘plantenrijk’,  ze stond echter open tot leren en deed in de loop der jaren veel ervaring op; zo gebeurde het dat Trees ‘zonder voorkennis begonnen’, hedendaags het ‘plantenvrouwtje’ zelve is. Mede door haar warme persoonlijkheid en haar luisterend oor heeft ze ook een hele vaste klantenkring waarmee ze meer deelt dan enkel informatie over planten. Mensen komen geregeld met een verhaal bij haar, en keren huiswaarts met planten en een prettig gevoel. Helaas belemmeren rugklachten Trees sinds jaren haar geliefde bezigheid op hetzelfde niveau te blijven uitoefenen. Wim heeft sindsdien diverse aanpassingen aangebracht waardoor Trees én klanten toch redelijk zelfredzaam bleven.

Zo vormen Wim & Trees samen een hecht team én het kloppend hart van hun onderneming.

Bij het betreden van de dijk treft  men een gezellig ogende kraam met een grote willekeur aan groenten, jam en eieren. Menigeen zal zich de kuiten voelen opspelen bij het ‘beklimmen’ van het pad naar boven. Bovenop de dijk prijkt het prachtig monumentale huis annex gemaal. Aan het hele erf is Trees’ creativiteit afleesbaar. Waar je ook komt tref je gezellige hoekjes die met aandacht en liefde zijn ingericht. Wanneer je het pad omlaag vervolgt richting ‘de kleine kas’ passeer je de buitenverkooptafels met daarachter de buitenren waar de kippen struinen. In de kleine kas staan de ‘glasgroenteplanten’, de meloen-en paprikaplanten en de plantuien uitgestald. In het huis bevindt zich een deel van de verkoop in het ‘boenhok’ en tot voor een aantal jaar terug nog een deel in de bijkeuken. Deze laatste, de zadenverkoop, is echter verplaatst naar een gezellig ogend ‘houten chaletje’ tussen huis en kleine kas in.

“Op de Dijk bij van Marwijk”: inmiddels al 50 jaar een begrip voor vele (moes)tuinliefhebbers, alwaar Wim & Trees in de loop der jaren een bijzondere onderneming hebben opgebouwd met hart voor alles wat bloeit en groeit!

Op 25 februari zijn zij 50 jaar getrouwd! Namens kinderen en kleinkinderen van harte gefeliciteerd met jullie gouden huwelijk. Nog vele mooie jaren samen!

Bianca Straathof- van Marwijk