Vlietnieuws

Nieuwe post reddingsbrigade nodig

De reddingsbrigade Leidschendam-Voorburg heeft een nieuwe post in natuur- en recreatiegebied Vlietland nodig. Het huidige pand is aan vervanging toe. Opknappen is duurder dan nieuwbouw.

Dat heeft wethouder Jan Willem Rouwendal de gemeenteraad bericht. De brigade monitort gedurende de zomermaanden in de weekenden de zwemplas. Buiten Vlietland is de reddingsbrigade actief bij evenementen in en om de Vliet.

Van de huidige post is de houten buitenkant aan vervanging toe, de ventilering is beperkt evenals de sanitaire voorzieningen en de zolder wordt gebruikt voor trainingen maar deze zolder kent geen vluchtweg.

De Reddingsbrigade heeft samen met Recreatiecentrum Vlietland bij de gemeente aangeklopt met de vraag welke rol de gemeente kan en wil spelen bij de totstandkoming van een nieuwe post.

‘Gezien de belangrijke rol van de reddingsbrigade in het gebied (jaarlijks gemiddeld 250 inzetten) staat het college van B&W positief tegenover dit steunverzoek. Op dit moment wordt samen met de provincie, als eigenaar van het gebied, gekeken naar de mogelijkheden voor een nieuwe post en de behoefte die ook bij andere gebiedspartners, waaronder Staatsbosbeheer en politie, leeft’, aldus de wethouder.

‘Zodra hierover meer bekend is en ook duidelijkheid is over mogelijke financiële afspraken met de provincie, stuurt het college van B&W een raadsvoorstel naar de raad voor een financiële bijdrage. De provincie heeft toegezegd een financiële bijdrage te willen leveren’.

Vlietland te kwetsbaar

De veiligheidssituatie in natuur- en recreatiegebied Vlietland is kwetsbaar. Voor hulpdiensten is er maar één toegangsweg; de Hofvlietweg. Gedeputeerde Staten van Zuid-Hollland hebben nu besloten dat er een tweede calamiteitenroute moet komen. En wel via de Kniplaan/Meeslouwerpad. Nog dit jaar zullen daarom de bruggen over de  Weegsloot, Bakkersloot en Vinkesloot versterkt en verbreed worden zodat voertuigen van hulpdiensten er over heen kunnen rijden. Donderdagochtend vroeg werd op Vlietland een bestelauto vol drugsafval in brand gestoken. Het gebied ligt zeer afgelegen. Er wordt ook regelmatig ander afval gedumpt. Daarnaast is er sprake van prostitutie, autoraces, illegale feesten en drugsgebruik.

Grote misstanden bij baggerstort Meeslouwerplas

Er waren grote misstanden bij de stort van deels vervuilde bagger in de Meeslouwerplas (natuur- en recreatiegebied Vlietland) om die minder diep te maken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Randstedelijke rekenkamer, dat op verzoek van de provincie Zuid-Holland werd gedaan.

De rekenkamer somt op:

= De kwaliteit van de verwerkte grond is gedurende het project alleen admi nistratief gecontroleerd door het Hoogheemraadschap en de provincie. De grond is nooit bemonsterd door de provincie of het Hoogheemraadschap. Van de provincie had verwacht mogen worden dat zij als eigenaar en op drachtgever had toegezien op de verwerking van de juiste kwaliteit grond door niet alleen een administratieve controle uit te voeren op de grond, maar ook door de aangeleverde grond te bemonsteren,

=    De normen voor de oppervlaktewaterkwaliteit zijn vanaf de start van het     project (december 2010) vaak overschreden. De afspraak was dat werk  zaamheden enkel stilgelegd konden worden wanneer een causaal verband       werd aangetoond tussen watervervuiling en baggerstort. Zeven jaar lang      werd dit verband niet onderzocht, waardoor eventuele stillegging van werkzaamheden niet aan de orde was. Pas in 2017 is voor het eerst, en    later ook in 2019, dergelijk onderzoek uitgevoerd. Een verband werd beide keren niet aangetoond. De werkzaamheden zijn daarom gedurende het project nooit stilgelegd. Het Hoogheemraadschap Rijnland en de provincie hadden bedenkingen bij de zeggingskracht van de signaal- en actiewaar den, maar hebben de monitoringsafspraken nooit herzien. Hierdoor wer den afspraken in stand gehouden die op papier de oppervlaktewaterkwali teit waarborgden, maar in werkelijkheid schijnveiligheid boden,

= Hoewel er een monitoringsysteem voor grondwater is opgesteld heeft grondwatermonitoring nooit plaatsgevonden,

= De provincie had diverse keren een boete aan BAM (uitvoerder van de werken) kunnen opleggen, maar heeft dit nooit gedaan,

= De provincie heeft de hoeveelheden geleverde grond achteraf (administratief) gecontroleerd en niet elke maand gedurende het project, zoals was afgesproken. De provincie had als opdrachtgever ook gedurende het project structureel moeten volgen hoeveel grond daadwerkelijk ver werkt werd. Nu bestond onnodig de kans op verrassingen achteraf,

= De provincie hield BAM niet aan de afspraken over de communicatie met de omgeving.

Andere punten die de rekenkamer noemt:

= Van het oorspronkelijke plan voor het project verondieping en herin richting Meeslouwerplas is uiteindelijk slechts een klein deel gerealiseerd,

= De provincie heeft voorafgaand aan het project geen duidelijk en compleet overzicht gemaakt van de geraamde projectopbrengsten en -kosten. De provincie heeft veel meer uitgegeven dan oorspronkelijk de bedoeling was,

= Provinciale Staten zijn op een aantal momenten onvolledig en/of niet tijdig geïnformeerd,

= De omgeving is goed geïnformeerd en bij het project betrokken in de peri odes dat het project voorspoedig liep. Zodra het project tegenzat stokte de communicatie en informatievoorziening.