Bijbelpraatje

Hallo lieve kinderen,

Keesje  en Annie logeren dit weekend bij opa en oma! Dat vinden ze altijd heel fijn, vooral omdat opa en oma ook zo mooi, verhaaltjes kunnen vertellen!

“Zeg, opa” zegt Keesje, “Vertelt u eens wat over Palmpasen?” “Ja hoor, het is een lang verhaal, maar ik zal het kort houden!” zegt opa en begint meteen:

“Op deze zondag wordt de blijde intocht van Jezus in Jeruzalem gevierd! Jezus was op weg naar Jeruzalem, om het Joodse Paasfeest te vieren. Hij liet een ezel halen om zo erop te kunnen rijden. Natuurlijk kwamen er ook nog veel meer mensen om dit feest te vieren, dus was het daar een drukte van belang!

Heel veel mensen herkenden Hem omdat Jezus al heel veel wonderen had gedaan! De mensen trokken hun jassen uit en legden deze op de grond zodat de ezel op een soort tapijt kon lopen. Kinderen zwaaiden met palmtakken en alle mensen zongen: Hosanna, Gezegend  Hij die komt in de naam van de Heer. Hosanna in de Hemel!”

De mensen vonden het wel raar, dat Jezus op een ezel reed en niet op een paard!

“Hij is toch onze nieuwe koning, die ons land komt redden van alle vervelende dingen? Dan hoort hij toch op een paard te rijden en niet op een ezel?” zeiden ze tegen elkaar. Maar Jezus kwam niet om oorlog te voeren, maar om arme mensen te helpen en goede dingen te doen. Hij is de Koning van de vrede! Dus had hij geen paard nodig, een ezel was best wel goed! Wat een drukte, wat een drukte, maar wat werd Jezus  boos toen Hij al die kooplui daar zag handel drijven op het Tempelplein en in de Tempel! Jezus gooide alles overeind en joeg al die handelaren weg! “Dit is het huis van God. Jullie denken alleen maar aan geld! Wegwezen jullie!” Zo leert Jezus ons, dat we niet voor het geld of andere minder belangrijke dingen moeten kiezen, maar voor God onze Vader!

Je begrijpt wel dat deze mannen erg boos waren op Jezus en ze begonnen lelijke plannen te bedenken, om Jezus terug te pakken! Daarom was Jezus toch niet zo vrolijk, al zongen de mensen heel blij; “Hosanna, Hosanna!” Daarna zocht Jezus een rustige plek, om in stilte te kunnen bidden, dus te praten met God!

Toen opa even ophield met vertellen, vroeg Annie: “Opa, waarvoor dient die palmpaasstok nou?” “Wel,” zegt Opa, “Deze stok vertelt het verhaal van de laatste week van het leven van Jezus. Het is een kruis om eraan te herinneren dat Jezus aan het kruis is gestorven op Goede Vrijdag. Op de stok zit een broodhaantje, dat herinnert aan het laatste avondmaal van Jezus met zijn apostelen.” Keesje vraagt: “Wanneer vieren wij dan hier Palmpasen?” “O,” zegt opa, “Dat is de laatste zondag van de vastenperiode, dat is de zondag voor Pasen en dat is op a.s. zondag 10  april. Dan maken de kinderen ook zo’n Palmpaasstok met lekkers eraan en brengen zij het na de kerkdienst, naar iemand die blij gemaakt kan worden!” Annie en Keesje zeggen tegelijk:

“Dat willen wij ook doen!” “Fijn,”  zegt opa, “Dat komt goed uit, want hebben jullie in het Dorpskrantje van 28-03-2022, op blz 3, de oproep gelezen? Daarin worden alle kinderen uit Stompwijk uitgenodigd, om op donderdag 7 april a.s. om tussen 18.30 en 19.45 uur weer  Palmpasen-stokken te komen maken! Lees het maar nog een keer”. “Haha,” juichen Annie en Keesje: “Dat doen we zeker!”

Ahaa, kijk daar komt oma met lekkere taart binnen. “Weet je wat,” zegt oma,

“Als we onze taart op hebben, dan gaan we meteen naar de supermarkt om wat lekkers te halen voor de Palmpasen-stok!” “Jipieeeeee, goed idee!” juichen ze allebei! Ach, wat gaat zo’n weekend toch snel om, maar heel blij en voldaan gingen zij naar huis terug!

Nou dit was ’t!

Volgende keer vertel ik over de Goede Week en Pasen, want het Paasfeest valt dit jaar op zondag 17 april a.s, maar eerst nog even dit:

Vertel eens wat:

*  Kan jij je nog herinneren, hoe jij vorig jaar jouw Palmpasen-stok hebt ge maakt en aan wie je die gegeven hebt?

*  Weet je al hoe jij jouw Palmpasen-stok dit jaar zal versieren? Doe jij iets extra’s erbij?

Creatief bezig zijn:

* De verhalen over Palmpasen, kan je ook in de Bijbel vinden. Vraag papa. mama, broer of zus, jou hierbij te helpen:

   Bv: Matteüs 21:1-11, of Marcus 11:1-11, ook in Lucas en Johannes enz. Zoek maar lekker op!

* Ook op ’t Internet, kan je mooie verhalen hierover vinden.

* Probeer met elkaar, een toneelstukje van te maken en voer dit op voor vrienden! Leuk? Zeker wel!

Muziek:

*          Tik in op You-Tube:

          “ Hosanna, Hosanna – Elly en Rikkert

Nou lieve kinderen, heel veel succes en plezier met dit alles! Gods zegen en tot de volgende keer!

Veel liefs, Olivia (voorleesjuf)