Opvang Oekraïners

Het is vrijdagavond, na de WK voetbal kwartfinale Nederland- Argentinië, de sfeer enigszins teleurgesteld en we praten nog wat na.

Dan begint Willem Janson enthousiast te vertellen over zijn bezigheden met de opvang van Oekraïners. Er kwam begin dit jaar een oproep binnen bij hem om in zijn vriendengroep (Uitbuiten) mensen te werven voor ondersteuning tijdens de tijdelijke opvang van Oekraïners in Swetterhage. Na dit verzoek kwam hij op het idee om in iéder geval zichzelf aan te melden.

Daar heeft hij geen spijt van, ik merk aan zijn enthousiaste manier van vertellen dat dit misschien wel  het beste is, wat hem dit jaar is overkomen.

De oorlog is een stuk dichterbij gekomen, mensen brengen hun geschiedenis mee, van een geordend vreedzaam leven naar onrust, dreiging, oorlog en vluchten naar een onbekend land. Waar ze, blij met een veilig onderdak verder hun weg moeten zien te vinden. Hier was een warm ontvangst en veel begeleiding nodig om hen verder op weg te helpen. Inmiddels heeft Willem de rol van fietsenman gekregen omdat hij veel fietsen heeft opgetrommeld om hen letterlijk verder op weg te helpen.

Het heeft hem bewust gemaakt van de omstandigheden waarin wij (in vrede) kunnen leven én dat hij een rol heeft kunnen spelen. De blije gezichten en de dankbaarheid die zij tonen bij elk weerzien, maken het allemaal waard.

Petra Oliehoek– van Es