Hoe doe je dat? Computervraag 1: Wat is een OS?

Een tractor zonder boer rijdt niet vanzelf. Om de tractor in beweging te krijgen en de laadbak te besturen, is een bestuurder nodig. Daarom hebben we boeren nodig!

Een computer, tablet of smartphone heeft eenzelfde principe. Zonder bestuurder zijn het waardeloze apparaten. Aangezien geen echt persoon (of boer) in het apparaat kan zitten, moet er iets zijn die de verschillende functies van het apparaat kent en aanstuurt. Fabrikanten hebben daarom het ‘besturingssysteem’ ontwikkeld. In het Engels wordt dit ‘operating systeem’ genoemd en vaak afgekort met ’OS’.

De meest bekende besturingssystemen zijn:

Windows van de fabrikant Microsoft (veelal computers zoals laptops)

iOS van de fabrikant Apple (meest bekend van iPhones en iPads)

Android van de fabrikant Google (veel gebruikt door Samsung)

Elk besturingssysteem heeft een ander uiterlijk, dus dat kan wel even wennen zijn bij het overstappen. Gelukkig zijn de laatste besturingssystemen zo ontworpen dat ze gemakkelijk in gebruik genomen kunnen worden en dat de meeste basisprincipes hetzelfde zijn.

Desondanks de vele overeenkomsten, is het bij aanschaf van een nieuw apparaat aan te raden om hetzelfde besturingssysteem te kiezen. Dit maakt het overzetten en eventueel synchroniseren van documenten, foto’s, muziek en apps tussen twee apparaten stukken eenvoudiger.

Het is niet altijd gezegd dat alle computers Windows als besturingssysteem gebruiken. Ook Google heeft computers met zijn eigen besturingssysteem. Bij aanschaf van een nieuw apparaat, ook van smartphones en tablets, is het goed om na te gaan welk besturingssysteem vooraf geïnstalleerd is.

Welk besturingssysteem is het beste? De een zweert bij Apple, de ander bij Microsoft. Uiteindelijk is het een persoonlijke smaak en wat je gewend bent. Zelf heb ik veel gewerkt met Microsoft en Android. Apparaten met dit besturingssysteem zal ik daarom eerder kiezen dan een apparaat met Apple.

Is een computer handiger dan een tablet? Ook dit is een persoonlijke keuze en afhankelijk met wat je ermee gaat doen. Kijk je alleen films, dan zal een tablet handiger zijn. Als je veel e-mails schrijft, dan zal een computer wellicht handiger zijn. Maar tegenwoordig kan je ook een computermuis en toetsenboord via Bluetooth verbinding aan je tablet aansluiten . . .

Groetjes Micha