Stichting Oud Stompwijk

De Stompwiic nr 27 van het eerste kwartaal 2023 wordt a.s. week opgestuurd en rondgebracht. Het is een divers nummer geworden met aandacht voor de bidprentjes naar aanleiding van de vergeten cholera ramp uit 1866, het verbrokkeld erfgoed uit de parochiebibliotheek die in 1937 door de toenmalige pastoor Floor opgeheven werd en over de start van het Katholiek Vrouwen Gilde die door het doorzettingsvermogen van drie tuindersvrouwen in 1966 opgericht werd. Voorlopig staan de eerste 10 jaren beschreven uit de map die ik een tijdje geleden van Annie van Rijn gekregen heb. Het is leuk om te zien wat er allemaal anders ging in die tijd. Er werd veel georganiseerd, er was natuurlijk ook lang zoveel niet aan de hand als tegenwoordig en een dagje uit met de bus was een feestje. Enfin je kunt het allemaal lezen in deze uitgave.

Deze maand krijgen jullie ook de facturen voor het lidmaatschap, in Stompwijk is dat (mede door het dure papier en het drukken) € 15,= en buiten Stompwijk € 25,=. Wij hopen natuurlijk dat jullie ons blijven steunen, want zonder jullie support kunnen wij niet en hiervoor in de plaats krijgen jullie 4 x per jaar een prachtig exemplaar van de Stompwiic thuis. Op de nieuwsbrief kun je jezelf wel gratis aanmelden, geef jouw mailadres door op de website www.oudstompwijk.nl of meld je aan via de mail secretariaat@oudstompwijk.nl. Ook nieuwe leden zijn welkom of geef eens een jaarabonnement cadeau aan iemand met interesse in het Stompwijk van vroeger. Dit kan voor een jaar en stopt vanzelf, weer eens wat anders om cadeau te geven en om cadeau te krijgen.  

Deze zomer zijn wij weer uitgenodigd om tijdens de Landlevenfair aanwezig te zijn met een stand. Nu lijkt het ons leuk om deze editie aandacht te besteden aan de vele winkeltjes en kroegjes die in Stompwijk aanwezig waren. Heeft iemand nog foto’s of herinneringen en verhalen over de bakkers, de slager, de groenteboer, de melkboer, de aardappelboer, de kappers, de olieman, de kolenboer, de smid, de wagenmaker, de manufacturier, het postkantoortje, van Maren de schilder en de drogisterij-winkel of de kroegjes?  Dan gaan wij daarmee aan de slag.      Ria Luiten