Hoe doe je dat? Computervraag 4: Speciale tekens gebruiken

Buitenlands talen kennen vaak tekens die het Nederlandse alfabet niet kennen. Wel zo frustrerend als je het omgekeerde vraagteken ¿ nodig hebt (Spaans). De Scandinavische talen gebruiken æ å ø, om nog een voorbeeld te noemen. Maar waar vind je deze tekens als je ze nodig hebt?

Om niet voor elke taal een nieuw toetsenboord te kopen, zijn er enkele andere manieren om deze tekens alsnog op het scherm te krijgen.

Manier 1: ALT + numeriek nummer (voor computers en grotere laptops)

Als je met een computer werkt, en vaak ook de grotere laptopmodellen, dan zit er aan de rechterkant van het toetsenboord een numeriek keypad. Door ALT vast te houden en een code in te typen, komt het speciale teken tevoorschijn. Zo is ALT + 168 het omgekeerde vraagteken. Om niet te gokken naar het speciale teken, kan je kijken op “alt-codes.net”. Op deze pagina staan een uitgebreide lijst met codes. Schrijf ze desnoods op een briefje en plak het op je beeldscherm.

Manier 2: Windows Charter (Alle Windows besturingssysteem)

Mocht de eerste manier niet werken, dan heeft Windows een klein programmatje waarvandaan je de speciale tekens kan kopiëren. Klik op start en typ “Character”.

Manier 3: Copychar (alle systemen)

Een eenvoudigere variant, die tevens ook voor smartphones en tablets te gebruiken is, is de website “copychar.cc”. Er is zelfs een apart tabblad met uiteenlopende emojis!

Manier 4: Toetsen lang indrukken (smartphones)

Bij smartphones kan je vaak de toetsen lang vast houden om een speciaal teken zichtbaar te krijgen. Bijvoorbeeld onder de c is de cedille (ç) te vinden.

Groetjes Micha

P.S. Mocht je zelf een computervraag hebben, dan kan je deze sturen aan redactie@dorpsketting.nl of via het contactformulier op Stompwijk.nl