Coby Lexmond

Op 5 maart 2023 danste Coby Lexmond in haar laatste dans het onbekende tegemoet. Ze is 92 jaar oud geworden.

Coby werd geboren als Jacoba Bernadina Schrader op 17 januari 1931 in Stompwijk. Zij was de oudste dochter van wijlen Theodorus J. en Wilhelmina A. (van Santen) Schrader, die negen kinderen hadden. Als meisje hielp ze haar moeder met de zorg voor haar broers en zussen, behoorde ze tot de Sint-Laurentiusparochie en wachtte ze tot ze oud genoeg was om de lokale dansen bij te wonen. Na de tweede wereldoorlog, die op haar een blijvende  indruk gaven, hield ze er van om de Nederlandse tulpenvelden te bezoeken. Ze had talent voor acteren en speelde regelmatig in lokale toneelstukken. Ze volgde een opleiding aan de verpleegschool en werd in 1955 een geregistreerde verpleegster met als specialiteit arbeid, bevalling en pasgeborenenzorg.

Op 14 februari 1957 trouwde ze met Martinus (Martin) J. Lexmond en emigreerde naar de VS waar hij zijn artsenopleiding afrondde bij het ziekenhuis van Baltimore, waar Coby als verpleegster werkte. In 1958 verhuisden ze naar Youngstown (Ohio) waar ze na de geboorte van haar eerste kind haar kunde van pas kwam toen de baby te maken kreeg met een ernstige infectie. In 1958 trokken ze naar Ishpeming (Michigan) omdat Martin daar een praktijk kon opzetten. Daar bleven ze voor de rest van hun werkende leven en vonden daar een prettige sociale omgeving met geliefde buren en de St. Josephparochieleden.

Coby voedde 5 kinderen op en hield in haar vrije tijd zich actief bezig met kerk en buurtactiviteiten. Ze zong in het St. Josephkoor in een periode van 30 jaar. Ze werd een lector en kon met haar Nederlands accent de aandacht van de parochianen goed vasthouden. Ze had een voortrekkersrol in de lokale inzet van de Right to Life beweging en was betrokken met politieke doelen dat overeenkwam met haar persoonlijke normen en waarden ver voor ze een zelf het Amerikaans burgerschap verkreeg in 1994. Ze vond kennis, begrip  en een goede opleiding belangrijk en zette een voorbeeld voor haar kinderen door een gecertificeerde volwassenenopleiding te doen in Amerikaanse geschiedenis en staatskunde om zich een democratisch burger te tonen. Ze studeerde af in 1980 en was zo trots als een pauw gedurende de diploma-uitreiking.

Coby was ook een danseres. Ze vond een uitlaatklep bij de Marquette Square Dancers en verwierf een uitgebreide collectie rokken en petticoats. De jaren van dansen en de vriendschappen die ontstonden brachten haar immense vreugde. Ze sprak dan over dansen en het verlangen om te dansen tegen iedereen die haar vergezelde in de laatste dagen. Ze genoot ook van het luisteren naar muziek en het volgen van de professionele en persoonlijke avonturen van haar kinderen en kleinkinderen.

Coby laat haar man Martinus Lexmond van 96 jaar achter, die het beste van zijn zorgvaardigheden bewaarde voor de laatste jaren van zijn bruid. Alsmede 5 kinderen (Theo, Michelle, Marty, Brian, Angela) en 5 achterkleinkinderen.

In Nederland laat ze ook nog vier zussen en een broer achter en vele neefjes en nichtjes wereldwijd.

Een gedachte over “Coby Lexmond”

  1. Martin Lexmond is momenteel niet 96 maar 92 jaar oud.
    En Martin en Coby hebben 5 kleinkinderen en geen achterkleinkinderen.

Reacties zijn gesloten.