Korenfestival

Vorig weekend is in het kader van het 150 jarig bestaan een korenfestival gehouden waar 6 koren van zich lieten horen. Dat zingen gezond is, is algemeen bekend, het doet iets met je, gelukshormonen komen vrij en is goed voor het saamhorigheidsgevoel. Ook erg leuk om naar elkaar te luisteren ook al is het je genre niet en wat een mooie gelegenheid.

Het spits werd afgebeten door het EMS koor met een ode aan de kerk zelf en alles wat hier bij komt kijken.  Dit Eigentijdse koor bestaat inmiddels meer dan 50 jaar en is ooit gestart als jongerenkoor.

Thea Gehrmann is al 50 jaar lid van dit koor en Lia de Jong, Len Hilgersom en Nel Klijn 25 jaar een bak aan ervaring dus. Versierd met blauwe bloemcorsages zongen zij 3 liederen.

Hierna kwam het parochiekoor van St. Ceacilia oftewel het parochiekoor, versterkt met leden uit Zoeterwoude. Sinte Ceacilia siert de kerk met haar standbeeld en is meer dan 100 jaar geleden geschonken door een koorlid van het herenkoor die zelf 60 jaar lid was. Ze is de patroonheilige van musici en zangers. Het koor is zelfs ouder dan de kerk! Zij zongen een Latijns lied O esca viatorum dat voor het eerst voorkwam in een gezangenboek uit 1661 een communielied dat kracht geeft en een warm hart. Over geschiedenis gesproken.

Hierna kwam zanggroep J.O.Y. waar ik zelf in zing. De groep is al niet groot en dat is ook de bedoeling maar als er dan ook nog iemand van haar vakantie geniet en de ander net op Schiphol geland is en haar bagage laat op zich wachten dan is er een extra uitdaging. Het is eerste lied was: I can buy myself flowers, daar heb ik jou niet voor nodig. Veel herkenning bij de jeugd op de eerste rij. Dan een musical song en afgesloten door het lied: Samen zijn van Willeke Alberti. Bij de lied kon iedereen die van zingen houdt, meezingen. Dat was dus de hele kerk.

Korte pauze met koffie, thee, frisje en een babbeltje met elkaar. Heerlijk knabbelen aan de vers gebakken koekjes door Rienus.

Na de pauze was het woord aan het kinderkoor van zangstudio The Voice, 5 pittige meiden lieten van zich horen. Wat een gedreven meidengroep, ze hebben al eerder in de kerk opgetreden en ook bij Koningsdag, de ervaring, talent en het enthousiasme is er. Een lied over dat je nooit alleen bent en een lied over, van jezelf houden. En daar doe je goed aan, want je gaat levenslang mee. Het nummer daarna konden zelfs de voeten meestampen en werd er gezamenlijk gezonden met het popkoor van Marian Pijnaker met We will rock you. Dat gaf extra leven in de brouwerij. Ook zij zongen nog twee prachtige nummers. Ik zag iedereen meezingen, neuriën en bewegen.

Het festival werd afgesloten met een bezoek van het Shantykoor uit Zoeterwoude met een Haven van rust en rolling home en de werkloze visser (Slavenkoor Nabucco) waarbij werkelijk de hele kerk meezong, wat een prachtige afsluiter. Hierna eveneens gelegenheid voor een drankje en een bijdrage.

Hiermee was het weer een fantastische middag waar veel mensen plezier aan hebben beleefd.

Met dank aan Marianne Turk voor haar historische achtergrondinformatie.

Petra Oliehoek- van Es