Nostalgie in de Wilsveense polder

Rond Stompwijk zien de weilanden lichtgroen, dat betekent dat er, mede door het mooie weer, veel is gemaaid.

Dat betekent ook dat de boeren en loonwerkers het druk hebben gehad, vaak van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat zijn ze in de weer geweest om het gras (1e snee) los of ‘in de baal’ van het land te halen.                                                                                                                                                      Bij het loonbedrijf van Mart van der Kraan was het niet anders. Toch had hij zondagmiddag even tijd om het hooi voor zijn schapen van het land te halen. Mart is een liefhebber van oud materieel, dus werd de oude Ford trekker en de lage druk balenpers van stal gehaald.

Het illustere gezelschap uit het Wilsveen t.w. Mart Doelman, Ron Verhagen aangevuld met ‘de Nar’ van Gaandrië, Adrie van Santen en de ‘jonkies’ Mike en Dirk stonden klaar om Mart te helpen.

Het was maar een kleine oppervlakte (0,5 ha) dus was het zo gepiept. Het persen ging prima, voor het opladen waren er handen genoeg maar het ‘voerleggen’ met kleine lage drukbaaltjes vraagt toch enige kennis, Mart en Adrie stonden op de wagen, Adrie deed het, zoals hij zei, op de ouderwetse manier.

Een deel van de lading haalde echter, over de toch korte afstand van een paar honderd meter, de losplaats niet, van welke ‘voerlegger’ de afgevallen lading was, is niet bekend maar is ook niet interessant.

Vroeger was het zo dat de hooibouw, vaak na 6 aaneengesloten weken, afgesloten werd met het eten van bijv. pannenkoeken.

Jullie kunnen je voorstellen dat na het lossen in het Hooiberg(je) van Mart het nog even heel gezellig werd en het bier rijkelijk vloeide.

Ab