‘Fête du Mont Ventoux’ leek even op vroeger tijden

Doneren aan ‘Tour de Pancreas’ kan nog steeds

Even leek het er op, dat lang vervlogen tijden van good old Tinus van Rijn en watersport op de Nieuwe Vaart terug waren. Maar het was toch echt 25 augustus 2023, waarvan elf lokale fietsers en één verzorger met hun bezoekers een feestje wilde maken. De aanleiding: het gezelschap  gaat op 16 september a.s. de Mont Ventoux beklimmen, een berg in Frankrijk die in ons land bijna net zo bekend is als de Alpe d’Huez.

Het doel van de fietsgroep is om zoveel mogelijk geld bij elkaar te harken voor de stichting Support Casper. Dat geld wordt besteed aan onderzoek naar alvleesklierkanker. De man achter dat onderzoek heet Casper van Eijck. Dat onderzoek blijft bittere noodzaak, want dagelijks(!) gaan nog acht tot tien mensen dood aan deze ziekte.

Luchtig

Café De Hoge Brug was een passende locatie voor een leuk feestje, waar bezoekers mee konden doen aan een wedstrijdje waterfietsen en ‘de col’ beklimmen, binnen. Het werd een luchtige combinatie van sport, spel, muziek en heel wat kratjes bier. Dat laatste moest ook wel, want het ging immers om geld in te zamelen. Dit is ongetwijfeld gelukt.

De wedstrijd op het water werd een dolle boel. De fietsers botsten overal tegenaan, kwamen in zijn achteruit over de finish, waren bereid om alle regels aan hun laars te lappen en een enkeling moet nóg over de finish komen. De strijd op het water en binnen op de fiets leverde winnaars en winnaressen op en die werden in het zonnetje gezet door Jeroen de Vrij, een van de deelnemers die die net als alle anderen nog hard aan het trainen is voor ‘de grote beklimming’.

De Stompwijkse groep doet straks mee aan een relatief kleinschalig evenement met in totaal rond 120 deelnemers. Ze vormen één van de in totaal 21 teams die meedoen. Dat gaat gebeuren onder de naam Tour de Pancreas. Wie even kijkt op www.tourdepancreas.nl  komt er snel achter, dat de Stompwijkers wat de financiële inzameling betreft ‘goed in de etappe zitten’.
Op zaterdagavond stond de teller voor de totale actie op 99.484 euro. De Stompwijkse groep heeft daarvan tot nu toe 14.059 euro binnengebracht. Een mooi bedrag, maar er kan nog steeds geld bij. De jongste generatie doet óók mee (en wel met kruidenboter) en heeft een héél mooie bijdrage geleverd (zie stukje hieronder).

Nog drie weken

De opbrengst van deze avond is inmiddels bekend en is ruim 1800 euro en dat is niet gek. Kort en goed: iedereen in én buiten Stompwijk heeft nog een kleine  drie weken om te doneren en de individuele deelnemers te sponsoren. Een bezoekje aan de site leert snel bij het goede doel  terecht te komen. Team Stompwijk stelt zich daar voor. De individuele deelnemers hebben allemaal hun eigen verhaal en motivatie om zich voor dat doel in te zetten. Zo doet mijn neef Rick mee omdat zíjn vader Henk alweer ruim 12 jaar geleden overleed aan deze verraderlijke ziekte.

Het is trouwens niet de eerste keer ar het dorp Stompwijk ruimharig aanhaakt bij Support Casper. Denk aan ‘Het Glazen Huis’ bij De Bles en onze gezamenlijke actie bij stadion De Vijverberg in Doetinchem. De beste tip van vandaag: doe svp alsnog mee! En zet de datum 16 september op uw kalender. De twaalf sportievelingen zullen tegen die tijd ongetwijfeld aangeven hoe u het evenement en hun prestaties kan volgen.

Jack Luiten

De jeugd doet ook mee, en wel met kruidenboter!

Jong en oud doet mee met Support Casper.

Mette (9) (de Gier), Roos (13) en Mees (11) (van den Bos) zijn nog erg jong, maar nu al ondernemend van aard. Tijdens de afgelopen twee koningsdagen (2022 en 2023) hebben ze kruidenboter gemaakt, verpakt én verkocht.

En hun product was in trek: ze haalden maar liefst ze € 600,– op. Een prestatie van formaat. Het is toch gewéldig dat deze kinderen op deze manier meedoen aan ‘de grote actie’. De elf deelnemende wielrenners zullen zonder twijfels iets héél origineels mee terug nemen uit Frankrijk. Dat hebben jullie dik en dik verdiend.