Op de koffie bij . . . . . . . . Geert en Riet Ham

“Op het mooiste plekje van Stompwijk”, zoals zij zelf zeggen. En inderdaad; nu een beetje kaler door de herfst, maar het is natuurlijk een klein paradijsje daar in het Oosteinde. Geert is er geboren en getogen. Hij heeft het boeren met de paplepel ingegoten gekregen en zijn vader opgevolgd. Al had hij eigenlijk ook wel monteur willen worden. Sleutelen was zijn lust en zijn leven. Maar terugkijkend heeft hij geen spijt. Boer zijn geeft ook veel vrijheid. Je eigen tijd indelen. Zo zit hij al 65 jaar bij de dragersvereniging, die bij uitvaarten hun werk doen. Hij is actief bij het kerk schoonmaken en ook het kerkhof onderhouden is een dankbare hobby. Met altijd een gezellig praatje en een bakkie koffie natuurlijk.

Riet is een geboren Pijnackerse     

Dat was wel even een eindje met fiets en brommer in die tijd. Maar ja, daar kom je pas achter als je verliefd bent . . . Riet komt ook van een boerderij, met koeien en met graanteelt, een groot gezin. Ze vertelt ook hoe wel eens eerst het graan op hopen moest staan, voor ze met z’n allen naar de kermis mochten! Dus zij voelt zich hier in Stompwijk ook helemaal thuis en dat al 60 jaar! Want dat is de reden achter deze visite.

Zestig jaar getrouwd!

Reden genoeg voor een feest met kinderen, kleinkinderen en familie. Dat is al achter de rug dus daar kunnen ze mooi op terugkijken. Ook Riet is jarenlang een trouw kerkwerkster geweest. Ook was ze vrijwilligster bij De Morgenster in Zoetermeer met alle gezelligheid die daar bij hoort. Maar nu heeft ze er toch een punt achter gezet. Ze heeft thuis ook nog heel wat te doen. Niet alleen het huishouden; ze heeft ook nog een flinke moestuin. Met aardappelen, groente enzovoort. “Dat zorgt meteen ook voor gezonde beweging” zegt ze. En dat is mooi meegenomen op deze leeftijd. Nog meer beweging leveren de fietsvierdaagsen waar ze vaak aan hebben meegedaan. Een paar dagen in een andere omgeving, andere fietsers: heerlijk.

De kinderen

Komen in het weekend nog al eens helpen. Zoals met spitten en houthakken. Ook Geert kan nog wel wat hulp gebruiken bij het onderhoud van schuur en stal. In het verleden vond hij het ook leuk om oude trekkers op te knappen, maar dat laat hij nu liever aan de jongeren over. Ze hebben voorlopig nog geen plannen om kleiner te gaan wonen dus hopen ze wel gezond te blijven en er nog een tijdje van te kunnen genieten.

Geert en Riet: Van harte gefeliciteerd, en nog vele jaren samen!

Agnes van Boheemen- Vollebregt