Jetty’s eettafel

Het was vrijdag weer een ontzettend gezellig samenzijn bij de maandelijkse eettafel. Ron had alles fantastisch voorbereid en de uiensoep thuis gemaakt en in zijn bus vervoerd in een grote ketel met tape er omheen.

Kratten vol ingrediënten en werkmateriaal stonden al voor de deur uitgestald, toen ik om half 10 bij het Dorpspunt aankwam. De eerste vrijwilligers meldden zich eveneens en het snijden kon beginnen van paprika’s, wortels, zoete aardappelen, champignons, bietjes en uien voor de geroosterde groenten.

Ondertussen worden wanden verplaatst, tafels bijgezet en gedekt, bloemen gehaald. Er is nog tijd voor een bakkie. Tussendoor wordt er vooruit gekeken naar de laatste Jetty’s van het jaar. Er worden plannen gesmeed over hoe de oliebollen te bakken door Jan Havik. Onze enige, echte bakker uit het dorp.

Er worden spijkers met koppen geslagen. Jan mag gebruik maken van de keuken van Ron in de Hoge Brug. En dat is ontzettend fijn, want de oliebollenbaklucht blijft lang hangen en met een kleine frituur kom je niet ver. Jan weet het nog niet, maar hij krijgt assistentie van Aad Vincenten die in de jaren 70 jaarlijks voor de Kabies en Kwispels 1600 oliebollen bakte voor het hele dorp. De rest van de hapjes blijft nog even geheim, hierover wordt in ieder geval nagedacht.

Ik loop vooruit, eerst de oven voorverwarmen voor de groenten en het warm houden van die cordon blues na het bakken en het stokbrood natuurlijk.

Dan is er toch enige paniek, de oven is niet compleet: de grote platen ontbreken. En niet te vinden, totdat Leo bedenkt dat de school kruidnootjes heeft gebakken. En inderdaad, vlak hierna melden zich hulppieten met kruidnootjes die ook nog graag gebakken willen worden. Het kan nog nét, voordat onze gerechten erin moeten.

We zijn (opnieuw) aan de slag gegaan met de vraag of het wat warmer kan. Dat kan door het voorverwarmen van de soepkommen en borden om de gerechten zo warm mogelijk op te dienen. Maar hoe? Gedacht wordt aan een kort programma met de afwasmachine, om ze daarna onder een elektrische deken op temperatuur te houden. Alles blijft echter koud en nat. Dan wordt het elektrische kacheltje ingezet en dat werkt.

De uiensoep wordt versierd met een stokbroodje kaas en de staf van Sinterklaas, de groente worden geserveerd met cordon bleu met patat met Joppiesaus of mayonaise. Dan een heerlijk toetje met tokkelroom, slagroom en Schuddebuikjes met speculaassmaak. De liefde gaat door de maag.

We zien iedereen genieten en daar doen we het voor. Dank voor aan team, uw bijdrage middels fooien en de kaartverkoop van de zelf gemaakte kerstkaarten door Anja.

We hebben afgelopen week vergaderd en met ingang van volgende maand gaat de prijs noodgedwongen omhoog, voor deze prijs krijgen we het echt niet meer rond. De prijs wordt dan € 7,50.

U kunt zich alvast opgeven voor vrijdag 29 december, bij voorkeur via

Dorpspunt@stompwijk.nl De start is dan om 15.00 uur, deze middag wordt anders dan anders….

Petra Oliehoek- van Es