Marathonschaatsen in het hoge noorden van Zweden

Afgelopen week was het peloton in het Zweedse Lulea voor het rijden van de laatste wedstrijden voor de Grand Prix natuurijs. Een serie wedstrijden over 8 wedstrijden waarvan er één werd afgelast. In Zweden ging het allemaal door, al was ook daar koning winter even in gebreke. Aanpassen dus. Ook de wind was duidelijk aanwezig waardoor het extra zwaar werd voor de mannen en vrouwen van de lange adem.

De aftrap was afgelopen donderdag over 100 km voor de mannen en 75 voor de vrouwen.

Bij de  vrouwen won Tessa Snoek, 2e Merel Bosma en 3e Beau Wagemakers. Tjilde Bennis werd 12e. Mooi hoor.

Bij de mannen won Jordy Haring, 2e Luc ter Haar en 3e Crispijn Ariens. 23 rijders wisten de wedstrijd uit te rijden en 34 stapten eerder af.

De 2e wedstrijd was afgelopen zaterdag over 50 km voor de mannen en 40 km voor de vrouwen. Esther Kiel won voor Tessa Snoek en 3e Merel Bosma. Tjilde Bennis weer goed bezig met een 14e plaats.

Bij de mannen won Evert Hoolwerf, 2e Daan Gelling en 3e Kevin Hoekstra.

Als laatste wedstrijd afgelopen zondag over 150 km voor de mannen en 100 km voor de vrouwen. De wedstrijd werd uitgesteld omdat door dooi de baan verlegd moest worden. De wedstrijd baan werd daardoor 5 km.

Bij de vrouwen won wederom Esther Kiel. Ze was samen weggereden met Femke Mossinkoff, 3e werd Tessa Snoek die hiermede ook de Grand Prix over 8 wedstrijden won. Daarbij is 2e Merel Bosma en 3e Beau Wagemaker.

Tjilde Bennis werd 14e in het klassement. 

Bij de heren reden al vroeg in de wedstrijd 4 man weg. Er bleven er 3 over: Garry Hekman, Homme Jan de Groot en Niels Overvoorde. Hekman een oude krijger die vele wedstrijden won, werd 1e. 2e werd Homme Jan de Groot en 3e Niels Overvoorde. Jeroen Janissen won de beker over de 7 wedstrijden, 2e Christian Haasjes en 3e Chrispijn Ariens.

Als laatste is a.s. zondag de finale op kunstijs in Leeuwarden

Aad de Haas