Hallo lieve kinderen,

Lekker genoten van de voorjaarsvakantie en het Carnavalsfeest met alles erom heen?

Ja, al die gekke dingen die allemaal te zien en te beleven zijn geweest, zoals: de optocht, jeugd  en seniorencarnaval, gekostumeerd bal, de eindeloze polonaises, de serieuze, maar toch geinige carnavalsviering in de kerk en zo meer! Er is al heel veel over geschreven, gelachen en gepraat, dus houd ik het hierover maar kort! Het was echt bijzonder, gewoon om nooit meer te vergeten!

Ook Annie, Keesje en familie hebben op een ander plekje met volle teugen genoten van dit fantastisch feest! Annie en Keesje hadden zich verkleed als uit het sprookje van Hans en Grietje, oma en opa waren Belle  en het Beest, leuk joh! Mama en papa waren balletdansers uit de Notenkraker!

Nou, nou, nou, die hebben de bloemetjes echt goed buiten gezet! Wat een lol hebben zij toch gehad, trouwens, wij ook hoor! Dat moet ook want dit hoort allemaal bij het vieren van Carnaval!

Geen wonder dat ze de volgende dagen haast niet meer uit bed konden komen, maar gelukkig konden zij nog net op tijd een askruisje op die ene as-woensdag in de kerk halen! Het was ook nog Valentijnsdag, de dag waarop je geheime lieve briefjes, bloemen enz. naar iemand stuurt die je lief hebt! ( dus zonder jouw naam erbij!) Na de kerk vroeg Annie heel nieuwsgierig en trots op haar askruisje op haar voorhoofd,  ” Vertel eens opa, hoe zit dat nou met het askruisje  en Valentijn?” Opa had het al eerder verteld, maar die Annie toch, zij wou het heel graag opnieuw horen!

“Vooruit maar,” sprak opa en begon te vertellen:

“Het askruisje op as-woensdag, geeft het begin van de Vastentijd aan. Daarom wordt er vooraf Carnaval gevierd, zodat de mensen zich kunnen uitleven om zich voor te bereiden op de tijd die dan volgt, nl. het vasten! Dan moet men heel sober gaan leven. Na de Carnavalsviering, kunnen de mensen zich dan beter concentreren op het vasten. Dat duurt 40 dagen, net zolang als de tijd die de Here Jezus in de woestijn heeft gevast! Deze vastentijd is tegelijk, eveneens een voorbereiding, een stille tijd op weg naar het Grote Paasfeest! 

Het askruisje herinnert ons eraan, dat juist omdat de mensen niet voor altijd blijven leven, wij ons in deze periode moeten afvragen, wat wij eigenlijk met ons leven willen, om een goed mens te zijn naar Gods glorie!

De vastentijd is een tijd om bij ons zelf naar binnen te kijken in ons hartje, zo van: Wat willen wij van ons leven maken, wat kunnen wij veranderen, hoe kunnen wij anderen helpen, hoe kunnen wij dat wat we hebben delen met elkaar?

” Ja!”  onderbreekt oma, opa even. “Hier in Stompwijk kunnen ze dat goed hoor! Alles samen doen, samen spelen, samen delen!”

“Prachtig hoor!” roepen Annie en Keesje weer tegelijk en klappen in hun handen van blijdschap! “Zeker, maar het is ook belangrijk, dat wij niet vergeten, maar eventjes te vasten en klaar!

Neen, dat is het zeker niet, daarom is het vasten zo goed door minder snoepen, minder eten, minder tv kijken! dan kan je ook beter denken hoe een kind van God te zijn en te blijven! Er zijn nog veel meer dingen die wij zouden kunnen doen en laten!

Ik denk aan de drie wensen van pastoor Broeders: Barmhartigheid, Vergeving en Verlossing! Deze passen heel goed bij het vasten.

Denk aan de parabels van: De Barmhartige Samaritaan (Barmhartigheid en een ander in nood helpen) en De Verloren Zoon, (Vergeving), maar denk ook aan het sterven van Jezus aan het Kruis , dat ons heeft verlost van onze zonden (Verlossing) Heel mooi om dit mee te nemen, tijdens onze bezinningsdagen! “Oei”, roept Annie opeens  somber, “moet ik ook aan het kruis ….?”

“Neen, hoor, Jezus heeft dat voor ons gedaan!” zei opa geruststellend!

“Echt wel, je moet wel, want je hebt al mijn soepjes opgegeten”,  zei Keesje  en stak zijn tong plagend naar haar uit! Natuurlijk, moesten  ze daar hartelijk om lachen en samen riepen ze: ” dank u opa en oma! Kom, we gaan ons ook bezinnen en veel bidden in deze veertigdagentijd!”  “Goed zo, doe je best!” zeiden die twee lieve mensen heel tevreden en vervolgden hun weg naar huis.

Ja mijne lieverds, gaan jullie je ook bezinnen? Dat vind ik heel mooi, maar eerst even dit:

Vertel eens wat:

*Hoe gaan jullie je bezinnen? Wat doe je om een beter mens te worden?

Creatief bezig zijn:

*Maak een gebeds- of een stiltehoekje, om rustig tot bezinning te komen en te bidden. (tafeltje, stoeltje, bloemetje enz .)

Muziek:

*In dit liedje, vraag je de Heer, dat Hij jou de weg wijst, hoe een beter mens te zijn!

Tik in op YouTube: Mag ik jou tot zegen zijn/ Sela – (1 oktober 2019)

Lieve kinderen, dat was ’t ook weer! Gods zegen en………tot de volgende keer!

Succes en veel liefs,

Olivia (voorleesjuf)