Oranje Fonds en ministerie VWS geven samen impuls aan vrijwilligerswerk

Het Oranje Fonds en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geven samen een impuls aan het versterken en verduurzamen van vrijwillige inzet bij sociale initiatieven. Onder de naam ‘Impuls versterking Vrijwillige Inzet’ worden de komende vier jaar vrijwilligersinitiatieven geholpen met financiële ondersteuning en met kennis. Het ministerie stelt hiervoor een bedrag van 1,2 miljoen euro beschikbaar.  

Vrijwilligers hard nodig 

Een groot aantal Nederlanders zet zich jaarlijks vrijwillig in. Helaas is dit aantal wel de afgelopen jaren afgenomen. Recente CBS-cijfers laten zien dat het percentage mensen dat vrijwilligerswerk doet de afgelopen jaren is gedaald van 49% in 2019, naar 44% in 2020 en 39% in 2021. De daling lijkt sinds 2022 stabiel te blijven op 41%.  

Het Oranje Fonds ziet in de praktijk dat veel organisaties te weinig tijd en kennis hebben om voldoende nieuwe vrijwilligers te werven en blijvend aan hun organisatie te verbinden. Extra inzet hierop is daarom hard nodig.    

Financiële ondersteuning & kennis 

De Impuls versterking Vrijwillige Inzet bestaat uit twee onderdelen. Sociale initiatieven kunnen een aanvraag voor financiële ondersteuning bij het Oranje Fonds indienen. Bijvoorbeeld voor het vrijwilligersbeleid, training en deskundigheidsbevordering van vrijwilligers, het uitbreiden of diverser maken van een vrijwilligersbestand of voor het inhuren van een vrijwilligerscoördinator. Daarnaast maakt het Oranje Fonds kennis beschikbaar over vrijwillige inzet via een gratis en voor iedereen toegankelijke module op het kennisplatform ‘Vragen die ertoe doen’ van het Oranje Fonds. Alle informatie over de richtlijnen en voorwaarden en het aanvraagformulier voor de Impuls zijn te vinden op oranjefonds.nl/vrijwillige-inzet.  

“Het Oranje Fonds zet zich in voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en niemand er alleen voor staat. Vrijwilligers spelen daarbij een cruciale rol. Vrijwillige inzet draagt bij aan betrokkenheid bij elkaar, en is belangrijk voor zowel degene die geholpen wordt en alsook voor de vrijwilliger zelf. Ons fonds is daarom erg verheugd over de impuls die we samen met het ministerie VWS aan vrijwillige inzet kunnen geven,” aldus Sandra Jetten directeur Oranje Fonds. 

Maarten van Ooijen, demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: “Vrijwilligers zijn van grote betekenis voor de mensen om hen heen en de samenleving. Vrijwilligersorganisaties en verenigingen geven mensen tevens een plek om te participeren en ergens bij te horen. De ‘Impuls versterking Vrijwillige Inzet’ van het Oranje Fonds zal daarom van grote betekenis zijn voor de vrijwilligersorganisaties en de samenleving.”