En het zijn er… twee dit jaar

In de buurt zijn de eerste steenuiltjes geboren en afgelopen week werden zij geringd door Martin. Een spannend moment dat ik op uitnodiging mee mocht maken. De broedkast wordt geïnspecteerd en in dit geval zelfs twee broedkasten, de oude en de nieuwe. Uiteindelijk had moeder uil gekozen voor een nieuwe woning en daar lag een nestje met twee kleine steenuiltjes.

Moeder en de kleintjes werden heel voorzichtig apart in katoenen tasjes gedaan, moeder vanwege haar ringnummer en de kleintjes om gemeten, gewogen en geringd te worden. Uit de lengte van de vleugel kan er geconstateerd worden hoe oud de uiltjes zijn en ze waren 21 dagen. Nog ongeveer een week en ze kunnen uitvliegen. Wat een lekkere donsjes met van die grote nu al wijze ogen. Hierna werden ze weer voorzichtig in de nestkast teruggelegd en vanaf nu kunnen ze deze uilen in de toekomst volgen en weten ze precies wie, wanneer geboren is en wat de lijn is.

Bedankt dat ik erbij mocht zijn, een ervaring rijker en de broedplek houden we in de luwte want zo kunnen de kleintjes rustig opgroeien. 

Ria Luiten