Schildersbedrijf Tom Janson viert 25ste verjaardag!

Hoe het begon

Op 1 juli 1999 startte Tom als zelfstandig schilder na 17 jaar in loondienst te hebben gewerkt. Volgens een klein rekensommetje schildert hij dus inmiddels al 42 jaar!

Tom zat in de 6de klas van de basisschool toen hij, samen met Bob van der Salm, het decor voor de musical mocht schilderen. Tom weet het nog goed, een hele straat met huizen als achtergrond voor de voorstelling. Leuker dan in de klas zitten en ambitie om een rol te vervullen had hij toch niet.

Waarschijnlijk was dat de eerste stap op zijn weg om schilder te worden. Na de basisschool naar de LTS waar hij in het derde jaar de leraar vroeg of hij niet het timmeren mocht laten om zich helemaal op het schilderen te storten. Na vervolgens 17 jaar voor een baas te hebben gewerkt nam hij de stap om voor zichzelf te beginnen. Marjolein’s administratieve vaardigheden kwamen daarbij goed van pas.

Uitbreiding van de VOF

Samen met Marjolein begon het avontuur 25 jaar geleden. Er was toen geen schilder in het dorp en na wat adverteren in de Dorpsketting stroomden de opdrachten binnen. Werk in overvloed en daarom breidde de VOF 5 jaar geleden uit met zoon Ivan.

Hoe leuk is het dat het schilderen ook bij hem in de genen zit. Hij heeft eerst ervaring opgedaan bij een collega schildersbedrijf en trad op 1 april 2019 toe aan het familiebedrijf. Ivan’s toetreding kwam helemaal goed uit toen Tom een paar keer aan zijn enkel geopereerd moest worden en daardoor een poosje uit de roulatie was. Ivan ging zelfstandig door en heeft, toen Tom weer aan de slag kon, de eerste tijd de dakkapellen en het hogere klimwerk voor zijn rekening genomen.

Taakverdeling

Tom en Ivan vullen elkaar op veel punten aan. Ze gaan vaak samen kijken naar een nieuwe klus, overleggen de te maken offerte die vervolgens door Marjolein doorgestuurd wordt.

Er is niet echt een taakverdeling tussen vader en zoon, veel klussen pakken ze samen aan. Het is zo veel makkelijker om samen een steiger op te bouwen en daarnaast ook gezelliger om samen te werken. Omdat er vraag was naar het spuiten van wanden en plafonds hebben ze samen een cursus gevolgd om zich ook hierin te bekwamen. Er werd geïnvesteerd in een spuitapparaat zodat ze ook hiermee de klant van dienst kunnen zijn en een totaalpakket kunnen leveren. Ideaal voor grote oppervlakken en nieuwbouw. Vaak neemt Ivan dit werk voor zijn rekening. Supermooie resultaten en wel vier keer sneller dan met de roller!

Samenwerking

Omdat ze elkaar zo goed kennen weten de schilders wat ze aan elkaar hebben en is het fijn samenwerken. Er wordt goed overlegd en uiteindelijk streven ze allebei naar het zelfde doel; mooi werk afleveren, goede service en een blije klant! Dat maakt het werk zo leuk! In het begin, toen Ivan nog thuis woonde, liepen werk en privé nog wel eens wat door elkaar. Vaak werd onder het avondeten nog wat werk doorgenomen. Geen probleem natuurlijk maar voor de overige huisgenoten wat minder gezellig. Inmiddels woont Ivan sinds anderhalf jaar met zijn vriendin in Hoogmade en overleggen ze op het werk of bij een bakkie koffie. Leuke bijkomstigheid is dat het werkgebied daardoor ook wat uitbreidt richting Hoogmade met zelfs een uitschieter naar Mijdrecht. Wel geven ze aan liefst dicht bij huis te blijven, er is werk zat in de buurt. Door het slechte voorjaar hebben ze wat uitloop met het buitenwerk maar tussendoor hebben ze het weer druk met binnenwerk en nieuwbouw.

Toekomst

Ze hopen nog heel lang samen door te gaan. Tom denkt er niet aan om met de VUT gaan. Wel vindt hij het heerlijk nu wat makkelijker een dagje vrij te kunnen nemen. Samen met Marjolein gaat hij er graag met de camper op uit. Met inmiddels twee kleinkinderen is het natuurlijk ook fijn om af en toe een opa-dagje te nemen.

Boodschap

Tot slot; als je plezier hebt in je werk is het eigenlijk geen werk.

Van harte proficiat met dit jubileum! Namens redactie Dorpsketting, Wilma