Sinterklaas en Zwarte Pieten in Stompwijk

Op zaterdag 16 november is Sinterklaas in het land aangekomen. Na een bezoek aan Voorburg en op zaterdag bij de sluis in Leidschendam, was zondag 24 december Stompwijk aan de beurt. De Sint arriveerde onder begeleiding van een grote schare Pieten om ongeveer 14.00 uur bij de Hoge Brug.
Wel deed zich een groot probleem voor. Tot grote schrik van de Pieten en natuurlijk van de kinderen waren er geen pepernoten. Dat kan natuurlijk niet. Wat was er gebeurd! Wesley van de supermarkt had diezelfde ochtend vers de pepernoten afgebakken en was die kwijt geraakt. Nadat Wim Overdevest de Sint had verwelkomd, werd er direct een speurpiet op weg gestuurd. Al snel werd Wesley gevonden en werd door Sinterklaas ter verantwoording geroepen. Daar bekende Wesley dat de pepernoten op de loggia boven de supermarkt verstopt lagen. Maar hij wist niet hoe ze die naar beneden moest krijgen. Na kort beraad tussen Sint en de hoofdpiet werd de brandweer ingeschakeld die met loeiende sirene al snel ter plaatse was. Daar waren inmiddels een grote en een kleine speurpiet op de loggia geklommen en hadden de pepernoten gevonden. Toen iedereen het Hoefblad had bereikt, vroeg de Sint aan de mensen van de brandweer of zij konden helpen om de pepernoten naar beneden te halen. Er kwam een lange ladder aan te pas. Vier zwarte Pieten klommen omhoog en toen werden de pepernoten naar beneden gehaald en kon het uitdelen eindelijk beginnen.
Hierna ging de Sint met zijn gevolg naar de sporthal onder begeleiding van heel veel kinderen. Hans Schuyt zorgde hier voor het ontvangst, als voorzitter van de winkeliersvereniging de Schakel. Ook Carla Bregman van de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg sprak de Sint even toe.
Wesley werd met loeiende sirenes binnen gebracht. Hij moest van de Sint een lied zingen. Hij had echter een eigen ondeugende tekst gemaakt en moest voor straf in de hoek gaan staan. Hierna volgde nog vele optredens van de zwarte Pieten. Er was een speciaal optreden van kabouter Plop en Kwebbel voor de Sint en de kinderen, door groot en klein werd er meegezonden en gedanst. Trouwens overal werd er goed meegezongen en gedanst. Dit was mede te danken aan de muzikale verzorging door Jan Groeneweg, buiten bij de brug en in de sporthal werd de muziek door hem verzorgd. Na afloop ging iedereen voldaan en met een kadootje naar huis.
Winkeliersvereniging De Schakel