MARATHON SCHAATSEN

Joost Juffermans wordt 9e bij het NK marathon 2e kerstdag in Heerenveen.
Een kanjer van een wedstrijd, tachtig rijders stonden om 2 uur ‘s middags aan de start, slecht 29 rijders kwamen aan de finish. Reeds na 10 ronden van de 150 ging de knuppel in het hoederhok, aanvallen, aanvallen en nog eens aanvallen deden de mannen van de Nuon ploeg geholpen door Dasia. Na 165 ronden (15 ronden extra wegens 3 ronden voorsprong) ging Bert Jan van der Veen glorieus alleen als eerste over de streep. Drie ronden voorsprong met nog vier vluchters op de restanten van het peloton. Joost Juffermans, met nog 4 andere rijders en 2 ronden voorsprong, reed zijn beste wedstrijd uit zijn nog jonge marathon carrière. Daarachter nog negen rijders met 1 ronden voorsprong op de rest van het murw gereden peloton. Bij de dames won Jenita HulzeboschSmit voor Petra Grimbergen en Gretha Smit.
Zaterdag 28 december was in Alkmaar de 10e wedstrijd om de Essentcup. De Fransman Michaud was weer ongenaakbaar en won voor Jan Maarten Heideman en Jeroen de Vries. Bij de dames won Jenita Hulzebosch Smit voor Gretha Smit en Danielle Bekkering.In het klassement staat Petra Grimbergen 1e voor Danielle Bekkering en Jenita HulzeboschSmit. Joost Juffermans verzette veel werk in Alkmaar voor ploegmaat Roel van Hest en finishte als 31e.
Zondag 21 december zijn op de Uithof jeugd marathon wedstrijden gehouden. Marleen de Haas werd 7e en Ilse Hilgersom 3e. Het Zuid Hollands kampioenschap was op zaterdag 28 december op de Haagse Uithof. Bij de jeugd werd Ilse Hilgersom prima 3e. Bij de dames scoorde Mariska Scholtes een fantastische 6e en Marga Stijnman een 9e plaats.
Op 4 januari van dit jaar in Amsterdam de 11e wedstrijd om de Essentcup. Een massa sprint werd gewonnen door Jan Maarten Heideman voor Michaud en Roel van Hest. Joost Juffermans eindigde uitstekend als 10e. Joost staat nu met 52 punten 19e in het klassement. Martijn van Es moest wegens griep helaas drie wedstrijden laten lopen. Zaterdag in Amsterdam reed hij in het begin van de wedstrijd een braam op de schaats. Ondanks allerlei pogingen om dit euvel tijdens het schaatsen te verhelpen, hetgeen ten dele lukte, reed Martijn zonder conditionele problemen naar een 40e plaats. Dit geeft in ieder geval vertrouwen voor de komende wedstrijden.
A.s. woensdag is de 12e cup wedstrijd in Eindhoven en zaterdag 11 januari de 12e in Haarlem. Start om 19.30 uur. Verder vrijdag 10 januari op de Uithof het Open Westlands Kampioenschap. Start om 22.00 uur.
Aad de Haas