Tim Gareman geplaatst voor NK Junioren

Afgelopen weekeinde werden op verschillende ijsbanen in ons land de eerste selectiewedstrijden verreden voor het NK Junioren. De junioren C verschenen aan de start in Den Haag, de meisjes junioren B moesten afreizen naar Breda en Den Haag, terwijl de jongens junioren B naar Eindhoven en Utrecht moesten.
Vijf Stompwijkse schaatsers hadden zich in de loop van dit seizoen voor deze selectiewedstrijden geplaatst: Tim Gareman (jun.C), Marleen de Haas (jun C), Ilse Hilgersom (jun C), Femke Hilgersom (jun B) en Robert de Groot (jun B).
Tim Gareman was het meest succesvol. Hij wist zich rechtstreeks te plaatsen voor het NK. Na winst op de 500 meter (41.37) wist hij vervolgens op de 1500 meter verrassend de derde tijd te scoren (2.13.24). Hiermee eindigde hij in het eindklassement als 3de en dit was ruim voldoende voor rechtstreekse plaatsing.
Marleen de Haas en Ilse Hilgersom wisten zich niet rechtstreeks voor het NK te kwalificeren. Hiervoor was een plaats bij de beste 6 vereist. Zowel Marleen als Ilse lieten de kans op rechtstreekse plaatsing liggen door op 1 afstand onder hun niveau te rijden. Marleen scoorde 46.86 en 1.33.84 en werd hiermee uiteindelijk 8ste. Ilse reed achtereenvolgens 45.93 en 1.36.30. Zij werd hiermee 13de in het eindklassement. Beide dames krijgen een nieuwe kans zich voor het NK te plaatsen tijdens de landelijke selectie in Deventer (18 januari).
Ook Femke Hilgersom is voor plaatsing voor het NK aangewezen op de landelijke selectie. Zij eindigde in het klassement over 3 afstanden op de 13e plaats. Ze had hierbij met zeer veel pech te maken. Tijdens de laatste training verloor ze een blokje van een van haar schaatsen. Ze moest hierdoor noodgedwongen een geheel nieuw ijzer onder haar schoen zetten en dit heeft vaak veel gewenning nodig. Dit bleek op de 500 meter wel uit haar tijd: 44.53. Vervolgens werd ze op de 1500 meter zwaar gehinderd door haar tegenstandster en moest ze vol in de remmen : 2.21.91. De 1000 meter liep vervolgens wel redelijk goed (1.30.67).
Robert de Groot reed een ijzersterke selectiewedstrijd, maar werd desondanks uitgeschakeld voor het NK. De categorie jongens junioren B is zeer sterk bezet. In de regio zuidwest hadden zich alleen al 39 schaatsers zich voor de selectiewedstrijden geplaatst. Robert wist in dit sterke veld (als 1e jaars B) beslag te leggen op een zeer verdienstelijke 25e plaats. Na een goede 500 meter (41.70) wist hij op de 3000 meter zijn persoonlijk record zelfs iets aan te scherpen: 4.33.28. De 1500 meter legde hij af in 2.07.79.

Regioselectie NK

Junioren 500 meter 1000 meter 1500 meter 3000 meter Klass.
Tim Gareman 41.37 2.13.24 3
Marleen de Haas 46.86 1.33.84 8
Ilse Hilgersom 45.91 1.36.30 13
Femke Hilgersom 44.53 1.30.67 2.21.91 13
Robert de Groot 41.70 2.07.79 4.33.28 pr 25

Veel records door lagedruk gebied
Op zondag 29 december jl. lag er een lagedruk gebied boven ons land. Bij lagedruk is luchtweerstand lager en kan er als de ijscondities meewerken sneller worden geschaatst. Dit gegeven ging voor een groot deel op. Er konden die dag 12 persoonlijke records worden genoteerd.
Thom van Beek scoorde op de 100 meter 14,02 en bleef op de 500 meter zeer knap onder de minuut (59.60).
Mariska Scholtes haalde op de 500 meter ruim 1 seconde en op de 1500 meter ruim 6 seconden van haar beste tijden af (50.47/ 2.34.77). Marga Stijnman was op de 500 meter 1,7 seconde sneller (55.03) en op de 1500 meter zelfs 7 seconden sneller dan vorig seizoen (2.48.30). Marga promoveert hiermee naar de categorie dames senioren 4. Marga Stijnman
Ferdi van der Salm kwam enkele centimeters te kort om voor het eerst onder de 50 seconden te duiken (50.00) en baalde hier stevig van. Op de 1500 meter tijd verbeterde hij zijn beste tijd met ruim 5 seconden (2.42.06).
Nicky de Winter kon dit seizoen eindelijk lachen, want hij scoorde zijn eerste p.r’s. Op de 500 meter kwam hij tot 43.29, een verbetering van een halve seconde. Op de 1000 meter dook hij voor de eerste maal onder de 1.30 (1.29.28).
Marleen de Haas en Ilse Hilgersom zetten voor de eerste maal op de 500 meter een 45er op de klokken. Marleen kwam tot 45.79, terwijl Ilse 45.50 scoorde.
Door een ongunstig dweilschema zaten goede tijden op de 1000 meter er niet in. Marleen liet 1.34.62 noteren, terwijl Ilse 1.34.30 scoorde.
Ook Nathalie van Rijn had te kampen met slecht ijs. Toch was haar score op de 1000 meter zeer goed: 1.37.01. Hiermee revancheerde ze zich voor een matige 500 meter (48.54), waarin ze haar slag niet kon vinden.
Tim Gareman scoorde op de 500 meter zijn tweede seizoenstijd (41.11) en op de 1500 meter 2.14.38. Jolanda de Winter was na haar vakantie nog niet optimaal in conditie voor een goede 3000 meter: 5.48.94.

11 januari zijn de volgende schaatsers aan de beurt voor de districtwedstrijden.

Cynthia v.d. Bosch, Anne van Veen, Remco v.d. Bosch, Hidde Hilgersom,
Kim v. d. Salm, Zoey v.d. Bosch, Nick v. d. Bosch, Jip de Winter, Bo van Viegen, Eline Zweers en Cindy van Hoeyen. De start lijsten komen op internet te staan
( www.ijsclubstompwijk.nl). De start is om 6.45 uur.
Annelies van Beek

Interclubwedstrijden Zoetermeer pupillen

Op zaterdag 4 januari was de ijsclub uitgenodigd om deel te nemen aan een interclubwedstrijd in de PWA Hal in Zoetermeer en georganiseerd door de ijsclub Zoetermeer. Deelnemende ijsclubs kwamen uit: Alkmaar, Boskoop, Bleiswijk, Gouda, Stompwijk en Zoetermeer.
Van elke vereniging deden 3 pupillen meisjes en jongens mee. Elk moest 250 m (1 ronde) en 500 m (500 m)rijden. Er waren twee wedstrijdbanen en moest er dus ook elke ronde gewisseld worden. Voor Jimmy de Winter, Donny van Marwijk en Hidde Hilgersom leverde dat niet veel problemen op, deze rijden ook op de Uithof en zijn de bochten, even groot als op de Uithof en het wisselen gewend. De meisjes Cynthia van de Bosch, Anne van Veen en Eline Bennis was dit niet helemaal nieuw, maar toch even wennen.
Bij de jongens won Jimmy allebei de afstanden en werd Donny en Hidde resp. 3e en 4e in de einduitslag. Bij de meisje reed Anne zich naar een hele mooie 6e plaats, werd Cynthia 9e ondanks een val op de 500 m.(raakte een blokje) en werd Eline 18e. Zij had de meeste pech en viel op beide afstanden. Maar wat ze liet zien zag er goed uit en zal zeker nog wel wat van haar laten horen.
Na deze wedstrijden werd er nog een marathon gereden waarin Hidde keurig derde werd. Hierna mochten Jimmy en Donny hun prijzen in ontvangst nemen.

Chelsea en Eline in de A finale shorttrack

Donderdag 2 januari gingen we op weg naar de Uithof in Den Haag.
De wedstrijd begon om 5 uur. Deze keer starten de pupillen 2 als eerste. Chelsea en Eline werden in hun eerste heat 3de . De nummers 1 en 2 gaan door naar de A groep. Ook de twee snelste nummers 3 mogen mee. Het was even spannend maar onze meiden mochten door naar de beste 10. De tweede heat voor Chelsea liep goed en ze finishte als 2de. Eline plaatste zich makkelijk. Ze won haar heat. Dat was toch wat. Twee Stompwijkse meiden in de finale. Bij de finale werden de meiden een voor een opgeroepen. Wat was het spannend. Ze rijden bij de finale
ten val. Eline eindigde als 4de en Chelsea als 5de. Zeker voor Eline had er meer ingezeten. Maar voorwaar een mooie prestatie. Phinny gaat ook steeds beter .Zijn eerste heat kon hij goed volgen en hij reed een paar mooie bochten. Het ontbreekt hem nog een beetje aan durf en dat moet je zeker hebben in deze sport. Hij eindigde als vierde. In de tweede heat kwam hij ten val, maar in de derde heat wist hij keurig als derde te eindigen. In het eindklassement werd Phinny 11de. Anne reed in haar eerste heat keurig 2de maar kwam vlak voor de laatste bocht ten val. Jammer, want je bent dan gelijk uitgeschakeld voor de beste 11. In de tweede heat reed ze wat onzeker maar finishte toch als 2de. De laatste heat ging ze er vol voor. Ze reed tactisch een goede wedstrijd door de gaatjes in de bocht goed dicht te rijden en zo haar tegenstander achter zich te houden. Ze werd knap 2de. In het eindklassement werd ze 13de. Als Anne haar eerste heat goed door komt, zit er voor haar ook zeker een verbetering in. Al met al weer een leuke middag/avond. Aanstaande zaterdag hebben we een wedstrijd in Den Bosch, dus tot volgende week
Marjo van Veen
NATUURIJS
Op dit moment van schrijven is nog niet erg duidelijk wat Koning Winter van plan is. Wat betreft de eventuele natuurijsactiviteiten verwijzen wij u daarom naar het bord hangende aan perceel Dr.v.Noortstraat 190, nabij de Hoge Brug.
Het bestuur