Bescherming Grutto

Extra bescherming voor de Grutto

De Vereniging voor Agrarische Natuur en Landschapbeheer Wijk en Wouden neemt samen met de boeren extra maatregelen om de grutto te beschermen. De VANL Wijk en Wouden heeft besloten om meer geld uit te trekken voor beschermende maatregelen voor de kuikentjes van grutto’s en andere weidevogels.
De Grutto (Limosa limosa) is een bewoner van open, natte graslandpolders. Een weidevogel die thuis hoort in ons zo karakteristieke polderlandschap. Niets is mooier dan de roep van de eerste Grutto’s die je soms al in februari kan horen. Een teken dat het voorjaar niet lang meer op zich zal laten wachten. De Grutto verlaat zijn overwinteringgebieden in Portugal en West Afrika en vanaf maart tot mei keren zij terug op hun broedplaatsen. De maanden waarin de Grutto echt tot broeden komt zijn april en mei. Nederland is belangrijk voor de Grutto. Wij bieden onderdak aan 90% (zo’n 45.00050.000 paren) van de NoordWest Europese populatie. Het aantal grutto’s loopt sinds de jaren zestig terug. De voornaamste oorzaken van deze teruggang zijn: intensivering van de landbouw (intensieve beweiding, methode van bemesten, vroeger en sneller maaien, etc) en de inkrimping van graslandareaal (woningbouw, industrie en infrastructuur). Ook wordt het buitengebied ander ingericht. Open natte graspolders worden teruggegeven aan de natuur. Vaak worden er door natuurbeschermende organisaties percelen grasland veranderd in bos en struweel. De weidevogels en zeker de Grutto houden niet van een besloten landschap waardoor deze gebieden minder geschikt zijn om als broedgelegenheid te dienen. Sinds mensenheugenis biedt ‘Het land van Wijk en Wouden’ met haar uitgestrekte polderlandschap ‘onderdak’ aan deze weidevogel. Helaas wordt onze Grutto in haar voortbestaan bedreigd. De Vereniging voor Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer, Wijk en Wouden (VANL Wijk en Wouden), een vereniging waarin boeren en vrijwilligers deelnemen aan agrarisch natuurbeheer, zet zich al jaren in voor het behoud van de weidevogels en de Grutto in het bijzonder. Samen met vrijwilligers en boeren worden nesten van weidevogels opgezocht, gemarkeerd en beschermd. Veel nesten worden op deze manier beschermd tegen vertrapping door het vee en de intensieve werkzaamheden op het land. In overleg met de boer kan er besloten worden om percelen grasland later te maaien en te beweiden. De weidevogels kunnen dan rustig broeden. De kuikentjes zijn zeer kwetsbaar als ze eenmaal het ei en het relatief veilige nest verlaten hebben. Veel kuikentjes sterven in deze periode als gevolg van intensieve bewerkingen, vertrapping en predatie. In samenwerking met de boeren willen wij meer vluchtheuvels creëren.
De VANL Wijk en Wouden gaat dit seizoen boeren stimuleren actief deel te nemen aan het creëren van extra vluchtheuvels op percelen waar veel weidevogels broeden. De boer moet op deze percelen de nesten opzoeken en markeren zodat hij er omheen kan maaien. Daarnaast moet hij bij het maaien stroken gras van minimaal 25 meter laten staan. Deze stroken (de vluchtheuvels) moeten minimaal 2 weken blijven staan. Vluchtheuvels waarin de kuikentjes kunnen vluchten als er gevaar dreigt. Een onderkomen waarin zij hun eerste levensdagen relatief veilig kunnen doorbrengen. Naast ‘dekking’ bieden de vluchtheuvels ook voedsel in de vorm van insecten, de voedselbron voor de jonge weidevogels. Deze vluchtheuvels bieden ook bescherming tegen predatoren. Roofdieren zoals de zwarte kraai en vos. De zwarte kraai neemt in aantal toe en sinds kort heeft de vos het land van Wijk en Wouden ontdekt. Intelligente en mooie dieren die een plaats verdienen in onze fauna, echter een natuurlijke regulatie van deze soorten vindt niet plaats. Er dreigt overmaat van deze soorten. Veel weidevogelbeschermers en boeren zien hun inspanningen teniet gedaan als de broedende vogel door een vos van het nest wordt gegrepen of als een kraai de eieren heeft geroofd.
Via Agrarisch Natuurbeheer wil de VANL Wijk en Wouden het karakteristieke Hollandse landschap met haar weidevogels behouden en verder ontwikkelen. Het Land van Wijk en Wouden omvat het polderlandschap gelegen in de driehoek Zoetermeer, Leiden en Alphen aan den Rijn. De weidevogel moet daarin worden behouden.
Voor meer informatie over Agrarisch Natuurbeheer en de vereniging voor Agrarisch Natuur en landschapsbeheer Wijk en Wouden, kunt u zich wenden tot dhr. B. Zuijderduin, coördinator Agrarisch Natuurbeheer VANL Wijk en Wouden, tel 0621252923.