Boerenkaasfeest

Zoeterwoudse boerenkaasmakers timmeren aan de weg.

Op de Nederlandse kaart van boerenkaasmakers neemt Zoeterwoude met twaalf ‘zelfkazers’ een tweede plek in. En dat er prima kaas wordt gemaakt mag blijken uit het feit, dat al drie keer de nationale titel (Jan den Bestentrofee) door een veehouder in dit fraaie buurdorp is gewonnen. Afgelopen zondag hadden de lokale kaasmakers de handen ineengeslagen voor het eerste Boerenkaasfeest van Zoeterwoude. Gezien de enorme belangstelling zal het niet de eerste keer zijn geweest! De grote zaal van Don Bosco was eigenlijk te klein. Alle boerenkaasmakers presenteerden zich aan veel publiek, dat genoot van heel veel soorten kaas, boter, ijs, kwark en karnemelk, het was er allemaal. Natuurlijk werd er kaas gekeurd, een bijpassende wijn geschonken en fraaie muziek gemaakt. Kortom, de combinatie groen gras, glanzende koeien, landelijke natuur en een eerlijk product (er komt trouwens heel wat kijken voordat van melk kaas is gemaakt!) oefent nog immer een grote aantrekkingskracht uit.
Onder de vele belangstellenden waren ook enkele Stompwijkers, uiteraard kaaskenners van huis uit. Ze waren het eens met Lidia van Leeuwen, die een dag op de radio in gesprek met Sjors Frölich had beweerd dat de beste boerenkaas uit Zoeterwoude komt. Voor alle Dorpskettinglezers altijd handig om te weten! Immers, wie bij de boer kaas koopt, is inderdaad goed bij zijn hoofd. Wie dat doet helpt mee om een prachtig oud ambacht in stand te houden.

Jack Luiten.