Hoe houden mantelzorgers het vol?

Ondersteuningsgroepen mantelzorgers
van start in september
Om te voorkomen dat mantelzorgers te zwaar belast worden, organiseren de regionale Steunpunten Mantelzorg met medewerking van Zorggroep Horst en Vlietstreek en De ZorgRing een ondersteuningsgroep voor mantelzorgers. Het is de bedoeling mantelzorgers meer inzicht te geven in de eigen situatie om van daar uit handreikingen te krijgen om met moeilijke omstandigheden om te gaan. Wie zorgt voor een zieke of gehandicapte partner, familielid, vriend of buur, is mantel zorger. De meeste verzorgers zien hun hulp als vanzelfsprekend. Dat neemt niet weg dat het soms zwaar is. Ook moeten er vaak moeilijke keuzes gemaakt worden, zoals tussen werk of andere bezigheden buitenshuis of vanwege de zorg voor nog meer mensen.
Praktische en emotionele steun
Tijdens een zestal groepsbijeenkomsten komen die onderwerpen aan de orde waar mantelzorgers mee te maken hebben. Deelnemers oefenen in het vragen om praktische en emotionele steun, maar ook in het beter hanteren van conflicten of het zo regelen van de zorg dat men er minder alleen voor staat. Mantelzorgers leren meer te genieten en minder te piekeren, minder schuldgevoelens te hebben, beter te reageren op het gedrag van de persoon voor wie ze zorgen en meer tijd vrij te maken voor de eigen verlangens en wensen.Aan de orde komen thema’s als: stilstaan bij het zorgen; gevoelens in kaart brengen, omgaan met emoties; communicatie: hoe verloopt dat, waar gaat het mis; grenzen stellen; sociale steun vragen, ondersteuningsmogelijkheden en assertiviteit.
Geen kosten
De ondersteuningsgroep is bestemd voor mantelzorgers die de (langdurige) zorg van een naaste op zich hebben genomen. Het beslaat zes bijeenkomsten van twee uur en één terugkombijeenkomst enkele maanden later. Het minimum aantal deel nemers is acht en maximaal twaalf. De groepen worden begeleid door de consulenten van het Steunpunt Mantelzorg samen met een deskundige collega. Er zijn voor mantelzorgers geen kosten verbonden aan deze groep en ook voor de opvang van de zieke kan worden gezorgd.
De bijeenkomsten worden gehouden in Voorschoten vanaf 22 september aan de Prins Bernhardlaan 163 op maandagmiddagen van 13.30 15.30 uur en in Zoetermeer vanaf 24 september op de Gondelkade 33 op woensdagmiddagen, eveneens van 13.30 15.30 uur.
Mantelzorgers kunnen zich aanmelden t/m 30 augustus. Voor verdere inlichtingen en uw aanmelding kunt u bellen met het Cursusbureau van Zorggroep Horst en Vlietstreek, op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 15.00 uur op telefoonnummer 070 307 52 06.